Στους 140 εκατ. τόνους η ρωσική παραγωγή LNG μέχρι το 2035

Στους 140 εκατ. τόνους η ρωσική παραγωγή LNG μέχρι το 2035

121
Στους 140 εκατ. τόνους η ρωσική παραγωγή LNG μέχρι το 2035

Εν μέσω του εκρηκτικού ράλι των τιμών φυσικού αερίου, ήρθε πρόσφατη ανακοίνωση της Μόσχας για τη μεσοπρόθεσμη παραγωγή LNG της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε πως η παραγωγική ικανότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου της μεγαλύτερης σε έκταση χώρας του κόσμου θα φτάσει τους 140 εκατ. τόνους ανά έτος, έως το 2035.

Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι στο ενεργειακό μέτωπο η συνεργασία με το Καζακστάν είναι θεμιτή, τονίζοντας πως χώρες με παράδοση στα ορυκτά καύσιμα οφείλουν να θυμούνται τις ρίζες τους. Άλλωστε, σύμφωνα με τον πρόεδρο Πούτιν, δεν είναι εφικτό να λάβει χώρα η ενεργειακή μετάβαση δίχως τη συνδρομή του φυσικού αερίου.

Σημειώνεται πως το φυσικό αέριο πράγματι προσφέρει μειωμένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σύγκριση με λοιπά συμβατικά καύσιμα. Ωστόσο, η χρήση του ως μεταβατικού καυσίμου τίθεται υπό αμφισβήτηση, υπό το πρίσμα πως μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αναβολή της ανθρακικής ουδετερότητας. Στα της ναυτιλιακής βιομηχανίας, έχουν εκφραστεί απόψεις πως η χρήση του μπορεί μονάχα να είναι μεσοπρόθεσμη, έως το 2035, καθώς δεν αποτελεί βιώσιμη λύση στον δρόμο προς μια ναυτιλία μηδενικών εκπομπών.

Ακόμη, η Μόσχα φαίνεται να διερευνά και τον τομέα των τεχνολογιών υδρογόνου. Τη συνδρομή των Καζάκων γειτόνων του και σε αυτό το εγχείρημα φάνηκε να αποζητά ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος τόνισε πως η Ρωσία είναι ανοικτή σε συνεργασίες με στόχο την ανάπτυξη εξοπλισμού και την πραγμάτωση έργων που αφορούν την παραγωγή, την αποθήκευση και τη μεταφορά του υδρογόνου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.