Τα γερμανικά λιμάνια προσελκύουν το ενδιαφέρον των κολοσσών στις τακτικές γραμμές

Τα γερμανικά λιμάνια προσελκύουν το ενδιαφέρον των κολοσσών στις τακτικές γραμμές

60
Τα γερμανικά λιμάνια προσελκύουν το ενδιαφέρον των κολοσσών στις τακτικές γραμμές

Μερικές μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση της Cosco Shipping Ports για την απόκτηση μεριδίου σε τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Αμβούργου, η γερμανική εταιρεία τακτικών γραμμών Hapag-Lloyd ανακοίνωσε, με τη σειρά της, την εξαγορά του 30% των μετοχών σε τερματικό στο επίσης γερμανικό λιμάνι του JadeWeserPort στο Wilhelmshaven καθώς και την εξαγορά του 50% των μετοχών στον σιδηροδρομικό τερματικό σταθμό του λιμένα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία διαχείρισης τερματικών Eurogate είχε κερδίσει το 2006 την παραχώρηση για τη διαχείριση του JadeWeserPort σε συνεργασία με την APM Terminals. H Εurogate κατείχε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του λιμενικού και σιδηροδρομικού τερματικού (70%), με τη θυγατρική της Maersk στα τερματικά να κατέχει το υπόλοιπο 30%. Καθότι, λοιπόν, η ανακοίνωση της Hapag-Lloyd αναφέρει ότι η Eurogate συνεχίζει να διατηρεί το 70% των μετοχών του τερματικού, το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι η Hapag-Lloyd εξαγόρασε το μερίδιο της ΑPMT.

To JadeWeserPort, το οποίο βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Γερμανίας, δεδομένου ότι έχει βάθος που φτάνει έως και τα 18 μ., κατέχει πλεονεκτική θέση για την προσέλκυση και την εξυπηρέτηση των ολοένα και μεγαλύτερων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έναντι των άλλων δύο γερμανικών ποτάμιων λιμένων (του Αμβούργου και της Βρέμης). Αν και μέχρι πρότινος το μεγαλύτερο μέρος των εμπορευματοκιβωτίων της Hapag-Lloyd το διαχειριζόταν στο λιμάνι του Αμβούργου, μένει να φανεί το κατά πόσο αυτή η νέα εξέλιξη θα επηρεάσει τις ροές των εμπορευματοκιβωτίων της γερμανικής εταιρείας.

Τέλος, η εξαγορά, το ποσό της οποίας δεν κοινοποιήθηκε, αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, αφού λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.