Σε τροχιά υλοποίησης το μεγαλύτερο επενδυτικό project στο λιμάνι της Λάρνακας

Σε τροχιά υλοποίησης το μεγαλύτερο επενδυτικό project στο λιμάνι της Λάρνακας

119
Σε τροχιά υλοποίησης το μεγαλύτερο επενδυτικό project στο λιμάνι της Λάρνακας

Το μεγαλύτερο επενδυτικό έργο της Κύπρου, η ανάπλαση 1,2 δισ. ευρώ του λιμένα και της μαρίνας της Λάρνακας, βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, με τις τελευταίες λεπτομέρειες να προστίθενται στα σχέδια πριν από την εκκίνηση των εργασιών τον προσεχή Απρίλιο.

Ο υπουργός Μεταφορών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γιάννης Καρούσος, βρέθηκε στο λιμάνι της Λάρνακας πρόσφατα, προκειμένου να λάβει γνώση για το Master Plan του λιμένα και της μαρίνας από την ισραηλινο-κυπριακή κοινοπραξία που έχει αναλάβει την εκτέλεση του έργου. Μάλιστα, σε δηλώσεις του ο υπουργός υποστήριξε ότι τόσο η Λάρνακα όσο και ολόκληρη η χώρα θα επωφεληθούν από την επένδυση, καθώς χιλιάδες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, ενώ δισεκατομμύρια ευρώ θα εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους. Επιπροσθέτως, ο κ. Καρούσος δήλωσε πως οι κυβερνητικές υπηρεσίες εργάζονται πυρετωδώς για την έκδοση των απαραίτητων αδειών.

Η κοινοπραξία που ανέλαβε την εκτέλεση του έργου είναι η ισραηλινο-κυπριακή Kition Ocean Holdings, που αποτελείται από τις επενδυτικές εταιρείες Eldeman Holding BV και Alexandrou Corporate Services Ltd.

Ο υπουργός υποστήριξε επίσης ότι το έργο, που ουσιαστικά ιδιωτικοποιεί το λιμάνι και τη μαρίνα της Λάρνακας, αποτελεί ένα «ορόσημο», το οποίο θα επιφέρει σημαντική αναβάθμιση στην περιοχή, αλλά θα ασκήσει ανταγωνιστικές πιέσεις στο λιμάνι της Λεμεσού. Χαρακτηριστικά δήλωσε πως «ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των δύο λιμένων της

Λάρνακας και της Λεμεσού θα επιφέρει καλύτερες τιμές και χρεώσεις για τους χρήστες, ενώ θα αυξήσει και τον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών που θα επιδιώξουν να αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες που σχετίζονται με τη λειτουργία των λιμένων και της μαρίνας». Ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε και στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του λιμένα, το οποίο, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, θα είναι σχεδόν μηδενικό, καθώς η παραγωγή εκπομπών ρύπων θα ελαχιστοποιηθεί.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Kition Ocean Holdings, κ. Πάνο Αλεξάνδρου, το έργο αναμένεται να δημιουργήσει περί τα 12 δισ. ευρώ έσοδα για την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και 4.000 άμεσες και έμμεσες νέες θέσεις εργασίας. Οι εργασίες κατασκευής θα πραγματοποιηθούν σε τέσσερις φάσεις σε βάθος δεκαπενταετίας. Μεταξύ των έργων συμπεριλαμβάνονται η επέκταση και η ανακατασκευή της υπάρχουσας μαρίνας, η χωρητικότητα της οποίας θα αυξηθεί σημαντικά (στα 650 σκάφη μήκους από 5 έως 150 μ.), καθώς και η ανάπτυξη εγκαταστάσεων παροχής υπηρεσιών και επισκευής σκαφών. Αντίστοιχα, ο αναβαθμισμένος λιμένας της Λάρνακας θα δύναται να εξυπηρετεί πλοία μήκους έως και 450 μ., μεταξύ των οποίων θα συγκαταλέγονται πολυτελή κρουαζιερόπλοια, ερευνητικά, στρατιωτικά και εμπορικά πλοία. Μεταξύ άλλων, το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή ενός νέου τερματικού επιβατών κρουαζιέρας, πολυτελών κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων, εστιατορίων και αγοράς με παραδοσιακά προϊόντα.

Τέλος, βάσει της σύμβασης παραχώρησης (Βuild, Operate, Transfer – BOT / Κατασκευή, Διαχείριση, Μεταβίβαση) που έχει υπογραφεί, το κυπριακό κράτος θα λαμβάνει ένα σταθερό μίσθωμα καθώς και ένα ποσοστό των εσόδων από τη λειτουργία του λιμένα και της μαρίνας της Λάρνακας. Η παραχώρηση του λιμένα και της μαρίνας έχει 40ετή διάρκεια, ενώ αντίστοιχα η μίσθωση των ακινήτων πέριξ αυτών θα έχει διάρκεια τα 125 έτη. Όταν παρέλθουν τα 40 έτη, το λιμάνι και η μαρίνα θα μεταβιβαστούν εκ νέου στην κυβέρνηση, η οποία θα αποφασίσει για τη διαχείρισή της.

Φωτό: www.kitionoceanholdings.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.