Ενίσχυση της αγοράς ναυτιλιακών παραγώγων

Ενίσχυση της αγοράς ναυτιλιακών παραγώγων

108
Ενίσχυση της αγοράς ναυτιλιακών παραγώγων

Το Intercontinental Exchange (ICE) λάνσαρε ένα νέο συμβόλαιο futures, το οποίο βασίζεται στην αξιολόγηση του Baltic Exchange LPG για τη διαδρομή Χιούστον-Τσίμπα (BLGP3), όπως ανακοίνωσε το Baltic Exchange στις 27 Σεπτεμβρίου 2021. Ακόμη, το συμβόλαιο θα διατίθεται και στο CME, προσφέροντας παγκοσμίου επιπέδου επιλογές για την εκτέλεση των εμπορικών συναλλαγών σε ό,τι αφορά τα clearing options.

Παρότι η αγορά LPG αποτελεί μια εξειδικευμένη αγορά, είναι αρκετά σημαντική για τη ναυτιλιακή βιομηχανία και, λόγω αυτού, το Baltic Exchange προσφέρει καθημερινές εκτιμήσεις για την αγορά από το 2002 και έπειτα, με επίκεντρο τις διαδρομές από τη Μέση Ανατολή στην Ιαπωνία. Ωστόσο, η γρήγορη ανάπτυξη του λιμενομεταφορικού συμπλέγματος πετρελαίου και χημικών του Χιούστον, το οποίο υποστηρίχτηκε τόσο από την παγκόσμια πελατεία όσο και από τη ναυπήγηση Very Large Gas Carriers, επέτρεψε στο Baltic Exchange να προχωρήσει στην παροχή εκτιμήσεων για δύο νέες διαδρομές από τον Κόλπο των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ευρώπη και την Ασία.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ αποτελούν έναν εκ των κορυφαίων παραγωγών και εξαγωγέων LPG, ενώ η Ασία αποτελεί ένα εκ των σημαντικότερων κέντρων ζήτησης. Καθώς έχει καταγραφεί μεγάλο εύρος διακύμανσης των ναύλων (από $45,75 έως $182,40) στη διαδρομή Χιούστον-Τσίμπα από τον Απρίλιο του 2020, οπότε και το Baltic Exchange ξεκίνησε να παρέχει εκτιμήσεις για την εν λόγω διαδρομή, η ζήτηση για οικονομική αντασφάλιση έχει καταστεί ιδιαίτερα σημαντική. Τέλος, το νέο συμβόλαιο θα τελεί υπό διαπραγμάτευση στο ICE μαζί με το ήδη υπάρχον συμβόλαιο futures, το οποίο βασίζεται στις εκτιμήσεις του Baltic Exchange για τη διαδρομή μεταφοράς LPG από τη Μέση Ανατολή στην Ιαπωνία.

Φωτό: Etienne Laurent/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.