Μειωμένη η παγκόσμια παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα τον Αύγουστο

Μειωμένη η παγκόσμια παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα τον Αύγουστο

56
Μειωμένη η παγκόσμια παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα τον Αύγουστο

Τη μηνιαία έκθεσή της για την παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα δημοσίευσε η Διεθνής Ένωση Χάλυβα (World Steel Association – WSA). Η συγκεκριμένη έκθεση αξιοποιεί δεδομένα από 64 χώρες. Σε 156,8 εκατ. τόνους ανήλθε η συνολική παραγωγή των 64 αυτών χωρών τον Αύγουστο του 2021, μειωμένη κατά 1,4% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020.

Ειδικότερα, οι 83,2 εκατ. τόνοι ακατέργαστου χάλυβα παρήχθησαν στην Κίνα, ενώ οι υπόλοιποι 73,6 εκατ. τόνοι στις υπόλοιπες 63 χώρες. Η παραγωγή της Κίνας τον Αύγουστο κατέγραψε μείωση 13,2% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020, ενώ η παραγωγή των υπόλοιπων χωρών αύξηση 16,4% σε σύγκριση με ένα έτος πριν.

Η μείωση που κατέγραψε η Κίνα ήταν σημαντική, πλην όμως αναμενόμενη, καθώς το Πεκίνο έχει θέσει σε εφαρμογή πολιτικές με στόχο τη μείωση της παραγωγής χάλυβα, σε μια προσπάθεια περιορισμού των εκπομπών της βιομηχανίας, ώστε να επιτύχει τους περιβαλλοντικούς του στόχους. Ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, η Κίνα παρήγαγε το 53,1% του συνολικού ακατέργαστου χάλυβα τον Αύγουστο. Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2021, η Κίνα παρήγαγε 733 εκατ. τόνους, καταγράφοντας αύξηση 5,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ένα έτος πριν.

Παραγωγή ακατέργαστου ΄χάλυβα , σε εκατ. τόνους και σε σύγκριση με την παραγωγή ένα έτος πριν, Πηγή: Διεθνής Ένωση Χάλυβα
Παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα , σε εκατ. τόνους και σε σύγκριση με την παραγωγή ένα έτος πριν, Πηγή: Διεθνής Ένωση Χάλυβα

Τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη της παραγωγής του Αυγούστου κατέκτησε η Ινδία, με 9,9 εκατ. τόνους (8,2% αύξηση σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020). Η συνολική παραγωγή της Ινδίας την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου ανήλθε σε 77,7 εκατ. τόνους (25,6% αύξηση σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2020). Το βάθρο συμπλήρωσε η Ιαπωνία, καθώς η παραγωγή της ανήλθε σε 7,9 εκατ. τόνους ακατέργαστου χάλυβα (22,9% αυξημένη σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020). Η παραγωγή της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου διαμορφώθηκε στους 64 εκατ. τόνους (17% αυξημένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2020).

Επιπλέον, σε γενικότερο πλαίσιο, οι 64 χώρες ήταν υπεύθυνες για το 98% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής ακατέργαστου χάλυβα το 2020. Όσον αφορά την πορεία της παραγωγής τους το τρέχον έτος, έχει διαμορφωθεί στους 1.321,9 εκατ. τόνους την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, αυξημένη κατά 10,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2020.

Την υπό εξέταση περίοδο, όλες οι περιοχές κατέγραψαν αύξηση της παραγωγής τους, με τις πιο αξιοσημείωτες αυξήσεις να σημειώνονται σε Αφρική, Νότια Αμερική και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον σημαντικότερο ρόλο διαδραμάτισε σαφέστατα η περιοχή Ασίας και Ωκεανίας, με το 73,1% της παγκόσμιας παραγωγής να προέρχεται από χώρες αυτής της περιοχής.

Τέλος, το 92,9% της συνολικής παραγωγής ακατέργαστου χάλυβα προέρχεται από τις εξής περιοχές: Ασία και Ωκεανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Βόρεια Αμερική και Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (CIS).

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.