
Τη μηνιαία έκθεσή της για την παραγωγή ακατέργαστου χάλυβα δημοσίευσε η Διεθνής Ένωση Χάλυβα (World Steel Association – WSA). Η συγκεκριμένη έκθεση αξιοποιεί δεδομένα από 64 χώρες. Σε 156,8 εκατ. τόνους ανήλθε η συνολική παραγωγή των 64 αυτών χωρών τον Αύγουστο του 2021, μειωμένη κατά 1,4% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020.
Ειδικότερα, οι 83,2 εκατ. τόνοι ακατέργαστου χάλυβα παρήχθησαν στην Κίνα, ενώ οι υπόλοιποι 73,6 εκατ. τόνοι στις υπόλοιπες 63 χώρες. Η παραγωγή της Κίνας τον Αύγουστο κατέγραψε μείωση 13,2% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020, ενώ η παραγωγή των υπόλοιπων χωρών αύξηση 16,4% σε σύγκριση με ένα έτος πριν.
Η μείωση που κατέγραψε η Κίνα ήταν σημαντική, πλην όμως αναμενόμενη, καθώς το Πεκίνο έχει θέσει σε εφαρμογή πολιτικές με στόχο τη μείωση της παραγωγής χάλυβα, σε μια προσπάθεια περιορισμού των εκπομπών της βιομηχανίας, ώστε να επιτύχει τους περιβαλλοντικούς του στόχους. Ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, η Κίνα παρήγαγε το 53,1% του συνολικού ακατέργαστου χάλυβα τον Αύγουστο. Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2021, η Κίνα παρήγαγε 733 εκατ. τόνους, καταγράφοντας αύξηση 5,3% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο ένα έτος πριν.
Τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη της παραγωγής του Αυγούστου κατέκτησε η Ινδία, με 9,9 εκατ. τόνους (8,2% αύξηση σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020). Η συνολική παραγωγή της Ινδίας την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου ανήλθε σε 77,7 εκατ. τόνους (25,6% αύξηση σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2020). Το βάθρο συμπλήρωσε η Ιαπωνία, καθώς η παραγωγή της ανήλθε σε 7,9 εκατ. τόνους ακατέργαστου χάλυβα (22,9% αυξημένη σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020). Η παραγωγή της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου διαμορφώθηκε στους 64 εκατ. τόνους (17% αυξημένη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2020).
Επιπλέον, σε γενικότερο πλαίσιο, οι 64 χώρες ήταν υπεύθυνες για το 98% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής ακατέργαστου χάλυβα το 2020. Όσον αφορά την πορεία της παραγωγής τους το τρέχον έτος, έχει διαμορφωθεί στους 1.321,9 εκατ. τόνους την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, αυξημένη κατά 10,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2020.
Την υπό εξέταση περίοδο, όλες οι περιοχές κατέγραψαν αύξηση της παραγωγής τους, με τις πιο αξιοσημείωτες αυξήσεις να σημειώνονται σε Αφρική, Νότια Αμερική και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον σημαντικότερο ρόλο διαδραμάτισε σαφέστατα η περιοχή Ασίας και Ωκεανίας, με το 73,1% της παγκόσμιας παραγωγής να προέρχεται από χώρες αυτής της περιοχής.
Τέλος, το 92,9% της συνολικής παραγωγής ακατέργαστου χάλυβα προέρχεται από τις εξής περιοχές: Ασία και Ωκεανία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Βόρεια Αμερική και Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (CIS).
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Συνέχεια στο μπαράζ των διεθνών συμφωνιών με επίκεντρο τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έδωσαν πρόσφατα Petronas και Venture Global. Συγκεκριμένα, η Petronas, μέσω…
Με μια φαντασμαγορική τελετή, η Royal Caribbean καλωσόρισε πρόσφατα το νεότευκτο «Star of the Seas» στον στόλο της. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το «Star…
Περιορισμένες ήταν οι πρόσφατες μεταβολές στη ναυλαγορά των LNG carriers, με τις προκλήσεις να επιμένουν. Συγκεκριμένα, βάσει πρόσφατης έκθεσης της ναυλομεσιτικής Fearnleys, το κόστος…
Οι εξελίξεις στον χάρτη του παγκόσμιου εμπορίου κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2025 βρίσκονται στο επίκεντρο της πρόσφατης έκθεσης «Global Trade Update»…
Συνέντευξη του Αρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναυάρχου Λ.Σ. Τρύφωνα Κοντιζά
Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο COLORS στην Αθήνα, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το εργαστήριο Καινοτομίας και Διοίκησης Πληροφορίας (i4m Lab) παρουσίασαν…
Την οδύνη της για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών μετά τις πρόσφατες επιθέσεις σε ελληνόκτητα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εξέφρασε με δήλωσή της η πρόεδρος…
Το «φράγμα» των $4 τρισ. έσπασε πρόσφατα η κεφαλαιοποίηση του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού Nvidia. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Anadolu, την Τετάρτη 9 Ιουλίου η…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ