Σημαντική αύξηση της παγκόσμιας διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων το α’ εξάμηνο του έτους

Σημαντική αύξηση της παγκόσμιας διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων το α’ εξάμηνο του έτους

64
Σημαντική αύξηση της παγκόσμιας διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων το α’ εξάμηνο του έτους

Φρενίτιδα συνεχίζει να επικρατεί στις τακτικές γραμμές από τις αρχές του έτους. Ο τεράστιος όγκος εμπορευματοκιβωτίων που φτάνουν στους λιμένες, σε συνδυασμό με τους σκοπέλους που έχει προκαλέσει η πανδημία Covid-19, οδηγούν σε υψηλά επίπεδα συμφόρησης κατά μήκος των εφοδιαστικών αλυσίδων. Ενδεικτικό της κατάστασης, όπως αναφέρει το S&P Platts, είναι ότι το throughput στους 20 σημαντικότερους λιμένες εμπορευματοκιβωτίων κατέγραψε αύξηση 13% το α΄ εξάμηνο του 2021 σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2020.

Ειδικότερα, πρωτοκαθεδρία διατήρησε το λιμάνι της Σαγκάης, του οποίου το throughput ανήλθε σε 22,95 εκατ. ΤΕUs το α΄ εξάμηνο του έτους. Φαίνεται πως ο λιμένας κινείται σε παρόμοια επίπεδα με το 2020, καθώς η συνολική διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων το προηγούμενο έτος διαμορφώθηκε στα 43,5 εκατ. TEUs. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως ο λιμένας της Σαγκάης έθεσε νέο ρεκόρ στη μηνιαία διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων τον Αύγουστο του 2021, η οποία ανήλθε σε 4,32 εκατ. TEUs.

Τη δεύτερη θέση της κατάταξης κατέλαβε ο λιμένας της Σιγκαπούρης, με τη διακίνησή του το α΄ εξάμηνο του έτους να διαμορφώνεται στα 18,73 εκατ. TEUs. Υπενθυμίζεται πως η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στον λιμένα το 2020 ανήλθε σε 36,6 εκατ. TEUs.

Τους δύο προαναφερθέντες λιμένες ακολούθησαν τέσσερα κινεζικά λιμάνια, τα Ningbo-Zhoushan, Shenzhen, Guangzhou και Qingdao. Άρα, οι κορυφαίοι έξι λιμένες παγκοσμίως με βάση τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, το α΄ εξάμηνο του έτους, είναι όλοι ασιατικοί, και μάλιστα οι πέντε εξ αυτών κινεζικοί, όπως αναφέρουν οι S&P Platts.

Παράλληλα, το 2021 ξεχωρίζει η πορεία των λιμένων των ΗΠΑ. Οι λιμένες της Καλιφόρνια, συγκεκριμένα εκείνοι των Λος Άντζελες και Λονγκ Μπιτς, κατέγραψαν αύξηση του throughput κατά 41% σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2020 και 24% σε σύγκριση με εκείνο του 2019. Η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων των δύο λιμένων αθροιστικά ανήλθε σε 10,18 εκατ. TEUs το α΄ εξάμηνο του 2021, ξεπερνώντας τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων μέσω του λιμένα του Χονγκ Κονγκ και καταλαμβάνοντας την ένατη θέση παγκοσμίως.

Τέλος, ενώ το throughput κατέγραψε αύξηση σε όλους τους 20 κορυφαίους λιμένες σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2020, υπήρχαν σημαντικοί λιμένες οι οποίοι κατέγραψαν μείωση του throughput το α΄ εξάμηνο του έτους, σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα, βάσει δεδομένων της Alphaliner. Ενδεικτικά, ο όγκος διακίνησης στους λιμένες Χονγκ Κονγκ, Καοσιούνγκ, Ντουμπάι και Αμβούργου κατέγραψε μείωση 3,6%, 4,9%, 3,6% και 6,7% αντίστοιχα.

Φωτό: Qilai Shen/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.