Το μεγάλο στοίχημα των ΗΠΑ για ανθρακικά ουδέτερες εναέριες και θαλάσσιες μεταφορές

Το μεγάλο στοίχημα των ΗΠΑ για ανθρακικά ουδέτερες εναέριες και θαλάσσιες μεταφορές

36
Το μεγάλο στοίχημα των ΗΠΑ για ανθρακικά ουδέτερες εναέριες και θαλάσσιες μεταφορές

Το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας (DOE) πρόσφατα ανακοίνωσε την απόφαση χορήγησης χρηματοδότησης ύψους $64,7 εκατ. σε 22 προγράμματα, τα οποία στοχεύουν στην παραγωγή οικονομικά αποδοτικών βιοκαυσίμων χαμηλών εκπομπών άνθρακα για χρήση σε πλοία και αεροπλάνα.

Η εν λόγω χρηματοδότηση έχει ως σκοπό την προώθηση νέων τεχνολογιών για την ανάπτυξη βιοκαυσίμων, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα πετρελαϊκά καύσιμα στους κλάδους της ναυτιλίας και των αερομεταφορών, επιταχύνοντας τις προσπάθειες για την επίτευξη μιας αμερικανικής οικονομίας μηδενικών καθαρών εκπομπών άνθρακα έως το 2050. Τα βιοκαύσιμα, τα οποία παράγονται από τη μετατροπή της βιομάζας (υπολείμματα γεωργικών καλλιεργειών, υπολείμματα της βιομηχανίας τροφίμων και άλγη) σε υγρά καύσιμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ισοδύναμα ορυκτών καυσίμων, όπως η βενζίνη, τα αεροπορικά καύσιμα και το diesel, με χαμηλές παράλληλα ανθρακικές εκπομπές.

«Η απανθρακοποίηση του κλάδου των μεταφορών, και ιδιαίτερα των αεροπλάνων και των πλοίων, που είναι δύσκολο να εξηλεκτριστούν, αποτελεί βασικό κομμάτι για την επίτευξη ενός μέλλοντος με μηδενικές καθαρές εκπομπές άνθρακα», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Jennifer M. Granholm.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του SAF Grand Challenge, το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Μεταφορών και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, προκειμένου να πραγματοποιήσουν από κοινού την απαιτούμενη έρευνα και ανάπτυξη για την κάλυψη των στόχων που αφορούν την παραγωγή τουλάχιστον 3 δισ. γαλονιών βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF) ετησίως έως το 2030, καθώς και την παραγωγή επαρκών ποσοτήτων SAF για την κάλυψη του 100% της ζήτησης αεροπορικών καυσίμων έως το 2050.

Φωτό: StockSnap/ Pixabay

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.