Οι ελληνικές εξαγωγές κερδίζουν τη Γαλλία

Οι ελληνικές εξαγωγές κερδίζουν τη Γαλλία

134
Οι ελληνικές εξαγωγές κερδίζουν τη Γαλλία

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στον «χάρτη των ελληνικών εξαγωγών», με την πανδημία να παίζει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις και να δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα στο διεθνές εμπόριο, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων. Ακόμη, η  Χριστίνα Σακελλαρίδη, πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, σημείωσε, πως είναι εφικτό οι ελληνικές εξαγωγές φέτος να αυξηθούν περαιτέρω του 8%-10%.

Η Γαλλία εξελίσσεται σε βασικό παίκτη, καταλαμβάνοντας υψηλότερη θέση στην κορυφαία πεντάδα, ενώ νέες χώρες που μέχρι πρότινος είχαν σχετικά μικρή συμμετοχή, όπως η Νότια Κορέα, εισέρχονται δυναμικά στο προσκήνιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), η Γαλλία πέτυχε να αναρριχηθεί στην 4η θέση των κορυφαίων προορισμών για τα ελληνικά προϊόντα, σημειώνοντας εντυπωσιακή άνοδο 29,9% στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Πέρα από παραδοσιακός σύμμαχος, ο οποίος αποδεικνύει έμπρακτα τη στήριξή του στη χώρα μας, η Γαλλία κατακτά σταδιακά πρωταγωνιστικό ρόλο στο εξαγωγικό εμπόριο της Ελλάδας.

Ψηλότερα αναρριχήθηκε και η Τουρκία, η οποία βρίσκεται πλέον στην 5η θέση από την 6η θέση, ενώ και ο Λίβανος εισήλθε στην κορυφαία δεκάδα, καταλαμβάνοντας την 9η θέση. Κατά μια θέση ανέβηκαν και οι ΗΠΑ, καταλαμβάνοντας την 7η θέση το πρώτο εξάμηνο του 2021 καθώς και η Ρουμανία (στην 8η από την 9η). Το Γιβραλτάρ κατέκτησε την 15η θέση βελτιώνοντας την κατάταξη του κατά 3 ολόκληρες θέσεις.

Την ίδια ώρα, αλματώδης αύξηση των ελληνικών εξαγωγών καταγράφηκε προς τη Νότια Κορέα (αναρριχήθηκε στη 14η θέση από την 30η), προς την Τυνησία (βρίσκεται πλέον στην 19η θέση από την 35η) και προς την Λιβύη (12η από 20ή) σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020. Πρόκειται για μια ενθαρρυντική εξέλιξη καθώς αφορά τρεις εξαιρετικά δυναμικές αγορές με τεράστιες προοπτικές και περιθώρια ανάπτυξης.

Εξίσου ενθαρρυντική ήταν και η πορεία των ελληνικών προϊόντων στη Γερμανία, η οποία παραμένει ισχυρός πόλος των ελληνικών εξαγωγών, διατηρώντας σταθερά τη δεύτερη θέση πίσω από την Ιταλία, η οποία κράτησε την πρωτοκαθεδρία.

Τέλος, στον αντίποδα, μεγάλη μείωση σημειώθηκε προς τη Βουλγαρία, η οποία υποχώρησε στην 6η θέση των κορυφαίων προορισμών από την 4η που κατείχε το πρώτο εξάμηνο του 2020. Απώλειες τεσσάρων θέσεων κατέγραψε η Ισπανία, η οποία περιορίστηκε στην 11η θέση, ενώ η Ολλανδία υποχώρησε στην 13η θέση από την 12η που είχε μέχρι πρότινος και η Κίνα στην 16η θέση απο την 11η.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.