
Η πεποίθηση πως οι φυσικές καταστροφές που πλήττουν διάφορες χώρες συνδέονται μεταξύ τους, ακόμα και αν απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα η μία από την άλλη, παρουσιάζεται σε πρόσφατη έρευνα του UNU (United Nations University). Παράλληλα, καθοριστικό ρόλο σε αυτές έχουν διαδραματίσει οι ανθρώπινες ενέργειες, συγκεκριμένα η καύση ορυκτών καυσίμων, αλλά και η αναποτελεσματική διαχείριση του περιβαλλοντικού κινδύνου που ενέχουν διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες.
Επιπλέον, ο WMO (World Meteorological Organization) εξέδωσε έρευνα στην οποία αναφέρει πως τα τελευταία 50 χρόνια περίπου μία φυσική καταστροφή προκαλείται ημερησίως κατά μέσο όρο, στερώντας τις ζωές 115 ανθρώπων και ζημιές $202 εκατ. Ενδεικτικά, την περίοδο 1970-2019 υπάρχουν πάνω από 11.000 καταγεγραμμένες καταστροφές, με συνολικά περισσότερους από 2 εκατ. θανάτους και ζημιές $3,64 τρισ.
Ωστόσο, ενώ ο αριθμός των φυσικών καταστροφών αυξάνεται, οι απώλειες ανθρώπινων ζωών λόγω αυτών μειώνονται, καθώς η τεχνολογική πρόοδος έχει επιτρέψει την έγκαιρη πρόβλεψή τους. Έτσι, είναι εφικτή η εκκένωση των περιοχών που πρόκειται να πληγούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο πρόσφατος τυφώνας Άιντα, με χιλιάδες ανθρώπους να απομακρύνονται προτού ο τυφώνας φτάσει στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται πως στις 9 Αυγούστου η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (Ιntergovernmental Panel on Climate Change – IPCC) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) δημοσίευσε την εκτενή έκθεσή της για την κατάσταση του κλίματος στον πλανήτη. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως οι καταστροφικές συνέπειες της αύξησης 1,1 βαθμών Κελσίου που έχει παρατηρηθεί σε σχέση με τα επίπεδα της προ-βιομηχανικής εποχής είναι εμφανείς. Καύσωνες που παλαιότερα λάμβαναν χώρα μία φορά ανά πενήντα έτη έχουν μετατραπεί σε φαινόμενα δεκαετίας. Ταυτόχρονα, οι τροπικοί κυκλώνες γίνονται ισχυρότεροι και οι πλημμύρες έχουν ενταθεί, ενώ ανομβρίες συμβαίνουν κατά πολύ συχνότερα.
Τέλος, καθώς ειδικοί κρούουν ασταμάτητα τον κώδωνα κινδύνου περί της κλιματικής αλλαγής, είναι εμφανές πως πρέπει να υπάρξουν, άμεσα, αλλαγές στη συμπεριφορά των ανθρώπων προς το περιβάλλον. Με τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26), η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη, να είναι μόλις λίγες εβδομάδες μακριά, το διεθνές ενδιαφέρον για τις δεσμεύσεις των χωρών που συμμετέχουν στη διάσκεψη παραμένει ιδιαίτερα αυξημένο. Άλλωστε, οι εκθέσεις και οι έρευνες που δημοσιεύονται τον τελευταίο καιρό συγκλίνουν σε ένα συγκεκριμένο μήνυμα: πως τα περιθώρια έχουν σχεδόν εξαντληθεί και πως δεν είναι εφικτό το ανθρώπινο γένος να συνεχίσει να αγνοεί τα σημάδια που η φύση απλόχερα σκορπίζει στο διάβα της.
Φωτό: Quick PS/ Unsplash
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η First Quantum Minerals Ltd. άρχισε να μεταφέρει εκ νέου αποθέματα χαλκού από το ορυχείο της στον Παναμά, 19 μήνες μετά το κλείσιμο της…
Την παραλαβή ενός νεότευκτου LNG carrier, που θα ναυλωθεί στον καταριανό κολοσσό QatarEnergy, ανακοίνωσε η Knutsen LNG France. To «MRAIKH», μεταφορικής ικανότητας 174.000 κ.μ.,…
Σε νέα εποχή εισέρχεται πλέον η γαλλική ναυτιλιακή εταιρεία Louis Dreyfus Armateurs (LDA). Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η οικογένεια Louis Dreyfus, μέτοχος της LDA,…
Μπλόκο στα μεγάλα κρουαζιερόπλοια στήνουν οι Κάννες, με το δημοτικό συμβούλιο του γαλλικού θερέτρου να λαμβάνει την απόφαση να απαγορεύσει από το επόμενο έτος…
Η Σαγκάη σημείωσε πρόσφατα μια σημαντική επιτυχία, ολοκληρώνοντας την πρώτη στον κόσμο μεταφορά υγρού CO₂ από πλοίο σε πλοίο. Η μεταφορά έλαβε χώρα στο…
Νέες απαιτήσεις με αποδέκτη τόσο τις αεροπορικές εταιρείες όσο και τους προμηθευτές jet fuel θα επιβάλλει η Τουρκία προκειμένου να ενισχυθεί η υιοθέτηση βιώσιμων…
Εν μέσω συθέμελων γεωπολιτικών και εμπορικών ανακατατάξεων, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τις αγορές πετρελαίου μοιάζουν θολές. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Gibson…
Στην ανακάλυψη ενός γιγαντιαίου κοιτάσματος πετρελαίου προέβη πρόσφατα o νορβηγικός κολοσσός Equinor. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η Equinor ανακάλυψε ένα νέο κοίτασμα…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ