Tο παγκόσμιο χρέος «καλπάζει» προς νέο ρεκόρ

Tο παγκόσμιο χρέος «καλπάζει» προς νέο ρεκόρ

260
Tο παγκόσμιο χρέος «καλπάζει» προς νέο ρεκόρ

Νέο αρνητικό ρεκόρ έσπασε το παγκόσμιο χρέος το β΄ τρίμηνο, καθώς άγγιξε τα $300 τρισ., σύμφωνα με όσα αναφέρει το Institute of International Finance (IIF).

Τα συνολικά επίπεδα χρέους, τα οποία περιλαμβάνουν τις υποχρεώσεις νοικοκυριών, κυβερνήσεων, τραπεζών και επιχειρήσεων, αυξήθηκαν κατά $4,8 τρισ., στα $296 τρισ., στα τέλη Ιουνίου, $36 τρισ. πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ανώτεροι οικονομολόγοι του IIF σημειώνουν ότι, εάν τα επίπεδα δανεισμού συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, το παγκόσμιο χρέος θα ξεπεράσει τα $300 τρισ.

Θετικό, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, καθώς η οικονομία σταδιακά επανακάμπτει. Ειδικότερα ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε στο 353% το β΄ τρίμηνο, από το 362% το α΄ τρίμηνο του έτους, αριθμός ο οποίος αποτέλεσε και ρεκόρ.

Η Κίνα κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση χρέους συγκριτικά με τις άλλες χώρες, ενώ το χρέος των αναδυόμενων οικονομιών, εξαιρουμένης της Κίνας, άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των $36 τρισ. Το IIF σημειώνει επίσης ότι, μετά την πτώση του α΄ τριμήνου, το χρέος μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, ιδίως στην ευρωζώνη, αυξήθηκε σημαντικά το β΄ τρίμηνο του έτους.

Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το ότι, παγκοσμίως, το χρέος των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά $1,5 τρισ. το α΄ εξάμηνο, φτάνοντας στα $55 τρισ. Η αύξηση αυτή έρχεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με την αύξηση των τιμών των κατοικιών παγκοσμίως που καταγράφηκε σε κάθε μεγάλη οικονομία του κόσμου.

Φωτό: Justin Lane/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.