Οι κινήσεις Ουάσιγκτον και Πεκίνου προς υποστήριξη των εγχώριων διυλιστηρίων

Οι κινήσεις Ουάσιγκτον και Πεκίνου προς υποστήριξη των εγχώριων διυλιστηρίων

59
Οι κινήσεις Ουάσιγκτον και Πεκίνου προς υποστήριξη των εγχώριων διυλιστηρίων

Μόλις λίγες ημέρες έχουν περάσει από την καταστροφική επέλαση του τυφώνα Άιντα στην πολιτεία Λουιζιάνα των ΗΠΑ, η οποία οδήγησε, μεταξύ άλλων, 50.000 κατοίκους στο να εκκενώσουν τις κατοικίες τους και στην παύση των δραστηριοτήτων δεκάδων διυλιστηρίων στην περιοχή. Στον απόηχο των καταστροφών, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ προβαίνει σε αποδέσμευση ποσοτήτων πετρελαίου υπό τη μορφή «δανείου», προς υποστήριξη της εγχώριας παραγωγής.

Ειδικότερα, την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο ανακοίνωσε την έγκριση δεύτερου δανείου ποσοτήτων από τα Στρατηγικά Πετρελαϊκά Αποθέματα (Strategic Petroleum Reserve – SPR) στην Exxon Mobil, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Συγκεκριμένα, 1,5 εκατ. βαρέλια θα μεταφερθούν στο διυλιστήριο Baton Rouge της Exxon, το οποίο έχει παραγωγική ικανότητα της τάξεως των 520.000 βαρελιών ανά ημέρα.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας ενέκρινε τις πρώτες αποδεσμεύσεις από τα πετρελαϊκά αποθέματα της χώρας σε Exxon Mobil και Placid Refining Company LLC. Συνολικά, επί του παρόντος, το υπουργείο έχει αποδεσμεύσει 3,3 εκατ. βαρέλια για την τόνωση της εγχώριας αγοράς. Σημειώνεται πως τα SRP των ΗΠΑ ανέρχονται σε 621,3 εκατ. βαρέλια, βάσει του Υπουργείου Ενέργειας.

Παράλληλα, στο ίδιο μήκος κύματος, η Κίνα ανακοίνωσε πως θα προβεί σε δημοπρασία μέρους των SRP της. Συγκεκριμένα, επιλεγμένα εγχώρια διυλιστήρια θα λάβουν μέρος σε αυτήν, με τη National Food and Strategic Reserves Administration να κάνει λόγο για μια κίνηση σταθεροποίησης προσφοράς και ζήτησης. Η εν λόγω δημοπρασία έρχεται επίσης στον απόηχο του τυφώνα Άιντα, που οδήγησε εταιρείες όπως η Shell να ακυρώσουν προγραμματισμένες παραδόσεις στην ασιατική χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εισαγωγές ακατέργαστου πετρελαίου της Κίνας κατέγραψαν μείωση 5,7% την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2021 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Ωστόσο, αυξήθηκαν μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου του φετινού έτους.

Τέλος, αναλυτές εξέφρασαν την άποψη πως, μέσω των δημοπρασιών, θα διοχετευτούν στην εγχώρια αγορά περίπου 10-15 εκατ. βαρέλια. Ακόμη, τα SRP της Κίνας υπολογίζονται σε περίπου 220 εκατ. βαρέλια.

Φωτό: Wallace Woon/AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.