
Το Ηνωμένο Βασίλειο προχωρά στο μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας η οποία θα προέρχεται από την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών. Συγκεκριμένα, ο στόχος θα επιτευχθεί μέσω του προγράμματος-ναυαρχίδα «Contracts for Difference (CfD)» του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Επιχειρηματικότητας, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα κρατικών επιδοτήσεων CfD παρέχει κίνητρα για επενδύσεις στη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίες αφορούν ηλεκτροπαραγωγή χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος. Στον τέταρτο κύκλο του εν λόγω προγράμματος, £265 εκατ. κάθε έτος θα παρέχονται σε εταιρείες, με στόχο την αύξηση της δυναμικότητας της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδα μεγαλύτερα από αυτά των τριών προηγούμενων κύκλων του προγράμματος αθροιστικά. Η επιπλέον παραγωγική δυναμικότητα μέσω της παράκτιας αιολικής ενέργειας ενδέχεται να καλύψει τις ηλεκτροδοτικές ανάγκες περίπου 8 εκατ. σπιτιών.
Επιπλέον, £200 εκατ. θα αξιοποιηθούν για την υποστήριξη παράκτιων αιολικών projects, βοηθώντας το Ηνωμένο Βασίλειο να επιτύχει τον στόχο των 40 GW αιολικής ενέργειας έως το 2030.
Στον τέταρτο κύκλο του χρηματοδοτικού προγράμματος θα περιλαμβάνονται και χερσαία projects ηλιακής και αιολικής ενέργειας, με την κυβέρνηση να επιθυμεί έως και 5 GW δυναμικότητας από αυτά, διοχετεύοντας £10 εκατ. σε επενδύσεις σε Σκωτία και Ουαλία.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κλάδος της αιολικής ενέργειας αναμένεται να δημιουργήσει έως και 60.000 θέσεις εργασίας έως το 2030.
Τέλος, τα CfD κατανέμονται βάσει προτεραιότητας σε δημοπρασίες, με τα φθηνότερα projects σε κάθε τεχνολογικό γκρουπ να λαμβάνουν πρώτα συμβόλαια.
Φωτό: Pws011954/ Pixabay
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Ο αριθμός των πλοίων κατανάλωσης μεθανόλης στον παγκόσμιο στόλο συνεχίζει να αυξάνεται με δυναμικούς ρυθμούς. Ειδικότερα, ο ιαπωνικός ναυπηγικός κολοσσός Tsuneishi παρέδωσε πρόσφατα το…
Στην επέκταση του στόλου του εστιάζει εκ νέου ο κολοσσός ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ADNOC. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής Allied,…
Η spot ναυλαγορά των LNG carriers παραμένει υπό έντονη πίεση, με τους ναύλους να σημειώνουν περιορισμένες μεταβολές. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ναυλομεσιτικής…
Οι συνομιλίες μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκαν μετά από περίπου δύο ώρες, δήλωσε πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Στις συνομιλίες παρευρέθηκαν…
Η Αιθιοπία, μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Αφρικής, συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών, με στόχο την ενίσχυση της οικονομικής της…
Με 623 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα διατηρεί την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας παρατηρείται σταθερή ανοδική τάση…
Άνοδο 5% κατέγραψε η χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας το 2024, με τον όγκο των τραπεζικών δανείων να ανέρχονται σε $53,51 δισ., σύμφωνα με δεδομένα…
Η συμπερίληψη αποτελεί καίρια πρόκληση για τη ναυτιλιακή βιομηχανία, με τα ευρήματα της έρευνας των IMO και WISTA «Women in Maritime» να αναδεικνύουν ότι…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ