Ναυτιλία μηδενικών εκπομπών έως το 2050, το όραμα του Ηνωμένου Βασιλείου

Ναυτιλία μηδενικών εκπομπών έως το 2050, το όραμα του Ηνωμένου Βασιλείου

89
Ναυτιλία μηδενικών εκπομπών έως το 2050, το όραμα του Ηνωμένου Βασιλείου

Για μία ακόμα φορά, το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε τους στόχους του για μια ναυτιλία μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Πιο συγκεκριμένα, κατά την έναρξη του International Shipping Week, που φιλοξενείται στο Λονδίνο μεταξύ 13 και 17 Σεπτεμβρίου, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών, Grant Shapps, έκανε λόγο για έναν φιλόδοξο στόχο, για τον οποίο ο ΙΜΟ πρέπει να ανάψει το πράσινο φως.

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός υπουργός θα ανακοινώσει την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου τον νικητή του Clean Maritime Demonstration Competition, που επικεντρώνεται σε καινοτόμες, πράσινες τεχνολογίες για τη ναυτιλία και εντάσσεται στο σχέδιο δέκα σημείων του Μπόρις Τζόνσον για την «πράσινη βιομηχανική επανάσταση», το οποίο παρουσιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Παράλληλα, ο υπουργός Shapps αναμένεται να επαναλάβει τη σημασία της οικοδόμησης ενός ακμάζοντος θαλάσσιου τομέα με επίκεντρο την καινοτομία, τονίζοντας τη φιλοδοξία του πλοία μηδενικών εκπομπών να είναι εμπορικά διαθέσιμα έως το 2025.

«Ως ναυτιλιακό κράτος με πλούσια ιστορία και “οικοδεσπότης” του COP26 φέτος, είμαστε υπερήφανοι να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της πράσινης εποχής για τη ναυτιλία, χαράσσοντας μια διεθνή πορεία για το μέλλον της ναυτιλίας», τόνισε ο Shapps.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου για την απανθρακοποίηση των μεταφορών στο Ηνωμένο Βασίλειο, το βρετανικό υπουργείο Μεταφορών εξετάζει το ενδεχόμενο ίδρυσης μιας νέας διεύθυνσης, αποκλειστικής για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.