Η Βαλένθια πρωταγωνιστεί μεταξύ των ισπανικών λιμανιών

Η Βαλένθια πρωταγωνιστεί μεταξύ των ισπανικών λιμανιών

163
Η Βαλένθια πρωταγωνιστεί μεταξύ των ισπανικών λιμανιών

Το λιμάνι της Βαλένθια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Κρατική Αρχή Λιμένων (Puertos del Estado) της Ισπανίας, διαχειρίστηκε το 40% επί του συνόλου των εισαγόμενων και εξαγόμενων εμπορευματοκιβωτίων του ισπανικού λιμενικού συστήματος έως και τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους. Ειδικότερα, από τα 3,58 εκατ. TEUs που εισήλθαν ή εξήλθαν από όλα τα λιμάνια της χώρας μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου του 2021, ο λιμένας της Βαλένθια διαχειρίστηκε τα 1.434.840 εκατ. TEUs, καταγράφοντας άνοδο στη διακίνηση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο της τάξεως του 19,45%.

Το λιμάνι της Βαλένθια ακολουθούν, με βάση τις διαχειρισθείσες εμπορευματικές ροές, αυτά της Βαρκελώνης (1,04 εκατ. εισαγόμενα/εξαγόμενα ΤΕUs), της Αλχεθίρας (0,390 εκατ. TEUs) και του Μπιλμπάο (0,29 εκατ. TEUs). Πιο συγκεκριμένα, η Βαρκελώνη διαχειρίστηκε το 29%, η Αλχεθίρας το 10,89% και το Μπιλμπάο το 8,01% της συνολικής διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στη χώρα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, βάσει των στοιχείων, η διακίνηση στα τερματικά του λιμένα της Βαλένθια ισοδυναμεί με τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων στα τερματικά της Βαρκελώνης και της Αλχεθίρας συνδυαστικά. Συνολικά, οι τρεις αυτοί λιμένες διαχειρίζονται το 80% περίπου των εμπορευματοκιβωτίων που εισάγουν και εξάγουν οι ισπανικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, τα στοιχεία του Puertos del Estado, σε συνδυασμό με τον Δείκτη Συνδεσιμότητας (Liner Shipping Connectivity Index ‒ LSCI) της UNCTAD, καταδεικνύουν την ανοδική σημασία του λιμένα της Βαλένθια ως πύλης εμπορευματικής διασύνδεσης της Ισπανίας με την υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο λιμένας της Βαλένθια, κατά το β΄ τρίμηνο του 2020, διατηρήθηκε στην κορυφή του ισπανικού λιμενικού συστήματος σε όρους συνδεσιμότητας, ενώ παράλληλα κατετάγη 4ος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και 21ος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Φωτό: Michael/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.