Συμφωνία για αύξηση 4,5% των μισθολογίων των ναυτικών τα επόμενα δύο έτη

Συμφωνία για αύξηση 4,5% των μισθολογίων των ναυτικών τα επόμενα δύο έτη

231
Συμφωνία για αύξηση 4,5% των μισθολογίων των ναυτικών τα επόμενα δύο έτη

Η ΔΟΜ (Διεθνής Ομοσπονδία Εργαζομένων Μεταφορών -ITF) και το Joint Negotiating Group (JNG) των εργαζομένων στη ναυτιλία συναντήθηκαν στο πλαίσιο του International Bargaining Forum  μεταξύ 1 και 3 Σεπτεμβρίου προχωρώντας σε σημαντικές διαπραγματεύσεις για τις αυξήσεις στις μισθοδοσίες ναυτικών. Nα σημειωθεί ότι το JNG αποτελείται από το International Maritime Employers’ Council (IMEC), την International Mariners Management Association of Japan (IMMAJ), την Korean Shipowners Association (KSA) και την εταιρεία Evergreen.

Όπως αναφέρει το ITF στην ανακοίνωσή του, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τα ζητήματα προς επίλυση ήταν πολλά καθώς υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις σε ό,τι αφορά την κερδοφορία των επιμέρους κλάδων της ναυτιλίας αν και τα λειτουργικά κόστη έχουν αυξηθεί λόγω της πανδημίας. Ωστόσο και τα δύο μέρη αναγνώρισαν τις θυσίες των ναυτικών καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, έχοντας συμβάλλει τα μέγιστα προκειμένου να διατηρηθεί η ομαλότητα στη μεταφορά προϊόντων.

Οι διαπραγματεύσεις κατέληξαν στις εξής συμφωνίες:

- Aύξηση 3% στα μισθολόγια και τις αποζημιώσεις αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2022.

- Aύξηση 1,5% στα μισθολόγια και τις αποζημιώσεις αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Η μισθολογική αυτή αύξηση από 1/1/2022 αφορά κατώτερα πληρώματα που απασχολούνται σε 9.200 πλοία εγγεγραμμένα σε ανοικτά νηολόγια.

Πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων κρατικές αρχές, φορείς εκπροσώπησης της εργοδοσίας και τα ναυτεργατικά συνδικάτα είχαν στενή συνεργασία με τα δύο μέρη εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για το τρόπο συνολικής αντιμετώπισης των ναυτικών από τις κυβερνήσεις εν μέσω της Covid-19.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.