Άνοδος στις εισαγωγές άνθρακα της Ινδίας

Άνοδος στις εισαγωγές άνθρακα της Ινδίας

43
Άνοδος στις εισαγωγές άνθρακα της Ινδίας

Κάλεσμα στις εγχώριες εταιρείες κοινής ωφέλειας να προβούν σε εισαγωγές άνθρακα απηύθυνε η Ινδία, καθώς η αυξημένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω άνθρακα έχει σχεδόν εξαντλήσει τα αποθέματα των εργοστασίων. Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, περίπου το 75% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ασίας προέρχεται από εργοστάσια καύσης άνθρακα.

Παράλληλα, η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας άνθρακα παγκοσμίως, ενώ κατέχει αποθέματα που την τοποθετούν στην τέταρτη θέση στον κόσμο.

Βάσει δεδομένων της ινδικής Power System Operation Corporation (POSOCO), η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 16,1% τον Αύγουστο του 2021 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2020. Ακόμη, κατεγράφη αύξηση 23,7% της ηλεκτροπαραγωγής με τη χρήση άνθρακα, γεγονός που καταδεικνύει πως σημειώθηκε μείωση στην ηλεκτροπαραγωγή μέσω άλλων πηγών ενέργειας.

Επιπλέον, η κατάσταση στα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής είναι δραματική, καθώς, βάσει της Central Electricity Authority, άνω των μισών εργοστασίων θα μπορέσουν να λειτουργήσουν για μία εβδομάδα ακόμη εάν δεν προμηθευτούν άμεσα φορτία άνθρακα, καθώς τα αποθέματά τους μειώνονται καθημερινά. Επίσης, υπάρχουν εργοστάσια που διαθέτουν αποθέματα τριών ημέρων, καθώς και άλλα τα οποία έχουν τεθεί ήδη εκτός λειτουργίας.

Ωστόσο, η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε σταδιακά εντός του 2021. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο, η ασιατική χώρα κατέγραψε γρηγορότερη αύξηση της ηλεκτροπαραγωγής με τη χρήση άνθρακα (19,3% αυξημένη σε σχέση με την ίδια περίοδο τον περασμένο χρόνο) παρά με την αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (14,5% αυξημένη σε σχέση με την ίδια περίοδο τον περασμένο χρόνο). Συνεπώς, η αυξημένη ζήτηση έχει μειώσει σημαντικά τα αποθέματα.

Επομένως, ο ρυθμός ηλεκτροπαραγωγής με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν κατάφερε να συμβαδίσει με τον ρυθμό αύξησης της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια.

Τέλος, λόγω της παρούσας κατάστασης, παρατηρήθηκε αύξηση στο ποσοστό που καταλαμβάνει ο άνθρακας στον καταμερισμό των πηγών ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2021, το ποσοστό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που προήλθε από εργοστάσια χρήσης άνθρακα ανήλθε σε 72,9%, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020 είχε διαμορφωθεί στο 69,2%.

Παρά τις αυξανόμενες κοινωνικές πιέσεις για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τη στροφή των βιομηχανιών προς τη βιωσιμότητα, η Ινδία δεν δείχνει να είναι έτοιμη για να πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στην ενεργειακή της μετάβαση, όπως διαφαίνεται από την παρούσα πολιτική της όσον αφορά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.