Mega-συμφωνία για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής κατά μήκος της Διώρυγας του Σουέζ

Mega-συμφωνία για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής κατά μήκος της Διώρυγας του Σουέζ

370
Mega-συμφωνία για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής κατά μήκος της Διώρυγας του Σουέζ

Η Αίγυπτος υπέγραψε, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, συμφωνία ύψους $4,5 δισ. για την κατασκευή ηλεκτρικής σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας, η οποία θα συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τις ακτές της Μεσογείου.

Η σύμβαση μεταξύ της Αιγυπτιακής Εθνικής Αρχής για την κατασκευή Σηράγγων (Νational Authority for Tunnels ‒ ΝΑΤ) και μιας κοινοπραξίας η οποία περιλαμβάνει τη Siemens και τις κατασκευαστικές εταιρείες Orascom Construction και Arab Contractors, σύμφωνα με το Reuters, θα καλύπτει ζητήματα σχεδιασμού, εγκατάστασης και συντήρησης της σιδηροδρομικής γραμμής για μία δεκαπενταετία.

Το νέο σιδηροδρομικό δίκτυο θα εκτείνεται σε μήκος 660 χλμ. και θα περιλαμβάνει μία κύρια γραμμή, που θα σχεδιαστεί για να μεταφέρει περισσότερους από 30 εκατ. επιβάτες ετησίως, καθώς και μία γραμμή μεταφοράς εμπορευμάτων, η οποία θα διασυνδέει το λιμάνι Ain Sokhna στην Ερυθρά Θάλασσα με τα μεσογειακά λιμάνια της Αλεξάνδρειας και της Marsa Matrouh.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens, Roland Busch, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η σιδηροδρομική διασύνδεση θα μείωνε τον χρόνο ταξιδιού στο μισό, προσομοιάζοντας το έργο ως «Διώρυγα του Σουέζ στις ράγες».

Ο γερμανικός όμιλος της Siemens δήλωσε ότι το μερίδιό του στη σύμβαση ήταν περίπου $3 δισ. Τα τρένα θα παραδοθούν από τη μονάδα Siemens Mobility έως το τέλος του 2023, με την παραγγελία να ολοκληρώνεται το 2027.

Η NAT και η κοινοπραξία συμφώνησαν επίσης να συζητήσουν και να οριστικοποιήσουν συμφωνίες για άλλες δύο σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας στην Αίγυπτο, μία που θα περνά νότια του Καΐρου και θα καταλήγει στο Ασουάν, και μία που θα συνδέει την πόλη Λούξορ στον Νείλο με τη Χουργκάντα και τη Σαφάγκα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η Αίγυπτος διαθέτει εκτεταμένο σιδηροδρομικό δίκτυο, ωστόσο η υποεπένδυση στις σιδηροδρομικές υποδομές για δεκαετίες έχει οδηγήσει σε σοβαρά ατυχήματα. Με τις νέες επενδύσεις, το σιδηροδρομικό δίκτυο αναμένεται να επεκταθεί στα 1.825 χλμ., σύμφωνα με το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας. Τα τελευταία χρόνια, η αιγυπτιακή κυβέρνηση έχει επιταχύνει την αναβάθμιση των υποδομών της χώρας και ειδικότερα την ταχεία ανάπτυξη του οδικού δικτύου καθώς και την επέκταση της Διώρυγας του Σουέζ.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.