
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνόκτητης ναυτιλίας.
Ειδικότερα, οι Έλληνες συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν στον διεθνή ναυτιλιακό στίβο και είναι χαρακτηριστικό ότι ο ελληνόκτητος στόλος αριθμεί 4.901 πλοία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το 19,42% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε deadweight (dwt). Το 2020, ο ελληνόκτητος στόλος αυξήθηκε περισσότερο από 4%, αγγίζοντας περίπου τα 364 εκατ. dwt.
Την ίδια ώρα, η ελληνική ναυτιλία εξακολουθεί να αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες κατέχουν το 58% της χωρητικότητας της ΕΕ, ενώ πάνω από το ένα τρίτο του ελληνόκτητου στόλου, ήτοι 1.706 πλοία, φέρουν σημαία κράτους-μέλους της ΕΕ.
Σύγχρονος στόλος
Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες συνεχίζουν να επενδύουν σε νεότευκτα πλοία, µε τη µέση ηλικία του ελληνόκτητου στόλου (9,54 έτη) να είναι χαμηλότερη από τη µέση ηλικία του παγκόσμιου στόλου (9,87 έτη).
Η ασφάλεια, ύψιστη προτεραιότητα
Ο ελληνικός στόλος είναι από τους πιο ασφαλείς παγκοσμίως: Η Ελλάδα παραμένει στον Λευκό Κατάλογο STCW (Standards of Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και στον Λευκό Κατάλογο του Paris Memorandum of Understanding (Paris MoU) και του Tokyo Memorandum of Understanding (Tokyo MoU). Επισημαίνεται, πως μόλις το 0,44% του ελληνικού εμπορικού στόλου (µε βάση τον αριθμό πλοίων) και το 0,50% (µε βάση τη χωρητικότητα) έχει εμπλακεί σε ήσσονος σημασίας ναυτικά ατυχήματα.
Ο καταμερισμός των ελληνόκτητων πλοίων
Σε ποιους τύπους πλοίων εξειδικεύονται οι Έλληνες πλοιοκτήτες; Με βάση τα όσα αναφέρονται στην έκθεση της ΕΕΕ, από τα 4.901 πλοία της ελληνόκτητης ναυτιλίας, το 46,09% είναι μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου, ενώ το 36,64% είναι πετρελαιοφόρα. Το 6,88% των πλοίων της ελληνόκτητης ναυτιλίας μεταφέρουν παράγωγα πετρελαίου, ενώ το 6,37% είναι πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Το 3,11% είναι υγραεριοφόρα.
«Η ελληνική ναυτιλία αποτελεί πρωτίστως μια βιομηχανία που απαρτίζεται από ΜΜΕ και ειδικεύεται στις bulk/tramp μεταφορές», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Πηγή: Ετήσια έκθεση ΕΕΕ
ΝΧ
Συντακτική ομάδα Ναυτικών Χρονικών
Η ναυτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ερυθρά Θάλασσα ανακοίνωσε σήμερα ότι περισυνελέγησαν από τη θάλασσα έξι μέλη πληρώματος του υπό λιβεριανή σημαία ελληνόκτητου…
Ολοκληρώθηκε το σπουδαίο deal μεταξύ των αδελφών Αγγελόπουλων και της οικογένειας Τσάκου για τη χορηγία της ΚΑΕ Ολυμπιακός, μέσω συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η…
Τις τελευταίες εβδομάδες, ένας σημαντικός αριθμός αναλυτών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα μιας μελλοντικής πολεμικής σύρραξης μεταξύ της Ρωσίας και του…
Η τεχνολογία των πλωτών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας (Floating Nuclear Power Plants – FNPPs) ανοίγει έναν νέο ορίζοντα στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε…
Η τεχνολογία δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα εν πλω (Onboard Carbon Capture ‒ OCC) περνά πλέον από τη θεωρία στην πράξη. Για πρώτη φορά παγκοσμίως,…
Από τις 10 Ιουλίου και μετά, η AEGEAN επαναφέρει μέρος του της προγράμματος από και προς Βηρυτό (Λίβανος). Σύμφωνα με ενημέρωση της AEGEAN, από…
Απότομη πτώση σημειώθηκε στις παραγγελίες νεότευκτων το α΄ εξάμηνο του 2025, σε σχέση με τη δραστηριότητα που καταγράφηκε την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Επιφυλακτική…
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στις 8 Ιουλίου ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει πρόσθετους δασμούς ύψους 200% στα φαρμακευτικά προϊόντα που…
Ναυτικά Χρονικά | Gratia Publications
Λεωφόρος Συγγρού 132, ΤΚ 11745, Αθήνα
Τ: +30 2109222501
E: info@gratia.gr
Ιδιοκτησία: Gratia Εκδοτική ΙΚΕ