Δεξαμενόπλοια: Οι εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς το 2021 και το...

Δεξαμενόπλοια: Οι εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς το 2021 και το 2022

440
Δεξαμενόπλοια: Οι εκτιμήσεις για την πορεία της αγοράς το 2021 και το 2022

H αγορά των δεξαμενόπλοιων εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις, με τα μέσα κέρδη να καταγράφουν περαιτέρω πτώση 16% τον Ιούλιο, σε κάτω από $4.000/ημέρα, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση της Clarksons.

Οι περικοπές στην προσφορά πετρελαίου περιορίζουν το θαλάσσιο εμπόριο, ενώ από την άλλη η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα αυξάνει τις ανησυχίες για τις προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου και για τα πλοία που το μεταφέρουν.

H Clarksons σημειώνει στην έκθεσή της ότι, ενώ θα υπάρξει βελτίωση της εικόνας αργότερα μέσα στον χρόνο, με τα αποθέματα πετρελαίου σταδιακά να αγγίζουν τα προ πανδημίας επίπεδα και τη ζήτηση να ανακάμπτει, το πιο πιθανό είναι η ανάκαμψη στις συνθήκες της αγοράς να καθυστερήσει έως τουλάχιστον το β΄ εξάμηνο του 2022.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Clarksons, η ζήτηση για crude tankers φέτος θα αυξηθεί οριακά κατά 1%, ενώ πιο θετικές είναι οι προοπτικές για τα product tankers, των οποίων η ζήτηση θα αυξηθεί κατά 8%. Τόσο η ζήτηση για θαλάσσια μεταφορά πετρελαίου όσο και οι τάσεις της προσφοράς θα επηρεαστούν από την επικείμενη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν και την άρση των κυρώσεων. Κατά την Clarksons, η ζήτηση τόσο για τα crude όσο και για τα product tankers θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2019 το 2022.

Στο μέτωπο της προσφοράς, εδώ οι συνθήκες μοιάζουν ευνοϊκές για τη ναυλαγορά: για φέτος εκτιμάται αύξηση του στόλου κατά 1,8%, ενώ οι ανακυκλώσεις δεξαμενόπλοιων είναι στα 7,2 εκατ. dwt, αριθμός μεγαλύτερος απ’ ό,τι αθροιστικά το 2019 και το 2020. Ωστόσο, η αύξηση της χωρητικότητας του «ενεργού στόλου» ενδέχεται να υποστηριχθεί από τη μείωση της πλωτής αποθήκευσης πετρελαίου, η οποία επί του παρόντος ανέρχεται στο 5% του capacity του στόλου. To περιορισμένο orderbook (8%) συνιστά ότι η αύξηση του στόλου θα είναι αργή και το 2022 και μετά βίας θα αγγίξει το 2%.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.