Oι τελευταίες εξελίξεις στους λιμένες της Υεμένης και της Λιβύης

Oι τελευταίες εξελίξεις στους λιμένες της Υεμένης και της Λιβύης

165
Oι τελευταίες εξελίξεις στους λιμένες της Υεμένης και της Λιβύης

Σε ενημέρωση για την επικρατούσα κατάσταση σε λιμένες χωρών με έκρυθμη πολιτική κατάσταση προέβη ο αλληλασφαλιστικός οργανισμός Gard. Παρακάτω παρουσιάζονται οι τελευταίες εξελίξεις για τους λιμένες της Υεμένης και της Λιβύης.

Υεμένη

Παρά την επαναλειτουργία του λιμένα Mokha, το Gard αναφέρει πως υπάρχει υψηλός κίνδυνος έξαρσης τρίτου κύματος κορονοϊού στη χώρα, ενώ ταυτόχρονα έχει καταγραφεί αύξηση κρουσμάτων χολέρας και άλλων μεταδοτικών ασθενειών.

Από τις 23 Αυγούστου, οκτώ λιμένες λειτουργούν πλήρως στη χώρα: συγκεκριμένα, οι λιμένες Aden, Rudhum Oil Terminal, Mukalla, Ash Shihr Oil Terminal, Nishtun, Mokha, Saleef και Hodeidah. Το Gard υπογραμμίζει πως υπάρχει κίνδυνος περιορισμένης λειτουργικής ικανότητας, λόγω έλλειψης καυσίμων και λοιπών βασικών υπηρεσιών, και πως ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω των ειδικών συνθηκών εισόδου των πλοίων στους λιμένες της χώρας.

Επί του παρόντος, κλειστοί παραμένουν οι λιμένες Ras Isa Marine Terminal (FSO Safer), Ras Isa Petroleum Products Reception Facility και Balhaf LNG Terminal.

Λόγω της πανδημίας, το Gard προτείνει στα μέλη του να έχουν εκ των προτέρων αναζητήσει την απαραίτητη κατεύθυνση από τις λιμενικές αρχές και τους τοπικούς πράκτορες αναφορικά με τα μέτρα περιορισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.gard.no/web/content/yemen-port-situation

Λιβύη

Από τις 24 Αυγούστου αναφέρεται πως όλοι οι λιμένες της Λιβύης, εκτός των Derna και Sirte, είναι λειτουργικοί. Ταυτόχρονα, η κατάπαυση πυρός που βρίσκεται σε ισχύ από το 2020 φαίνεται πως έχει επιφέρει σχετική ηρεμία στη χώρα, ωστόσο η κατάσταση δύναται να μεταβληθεί απρόοπτα. Λόγω αυτού, το Gard συνιστά την ενημέρωση των πληρωμάτων, την επικοινωνία με τις τοπικές λιμενικές αρχές και προσεκτική αξιολόγηση των κινδύνων εισόδου στα χωρικά ύδατα της Λιβύης.

Επιπροσθέτως, το εμπόριο στους λιμένες της Ανατολικής Λιβύης, οι οποίοι ελέγχονται από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA), έχει διευκολυνθεί. Επίσης, πλοία που φέρουν την τουρκική σημαία επιτρέπεται να επιχειρούν στους εν λόγω λιμένες ελέγχου τoυ LNA. Ωστόσο, το Gard υπογραμμίζει πως, λόγω των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNU) της Λιβύης, πλοία που φέρουν τη σημαία της Τουρκίας ίσως βρεθούν στο στόχαστρο του LNA, υπό την υποψία μεταφοράς εφοδίων προς την GNU.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως η Libyan Ports and Maritime Transport Authority έχει εκδώσει εγχειρίδιο το οποίο περιγράφει εκτενώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί προς αντιμετώπιση της διασποράς της Covid-19, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε στον ακόλουθο σύνδεσμο:  Precautionary Preventive Measures Manual.

Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.gard.no/web/content/libya-port-situation

Φωτό: Stringer/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.