Ρομπότ στις υπηρεσίες πλοίων

Ρομπότ στις υπηρεσίες πλοίων

228
Ρομπότ στις υπηρεσίες πλοίων

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν πρόσφατα η Mitsui O.S.K. Lines, Ltd. και η MELTIN MMI Co., Ltd. για τη χρήση ρομπότ σε ναυτιλιακές δραστηριότητες της MOL, όπως σε πλοία, παράκτιες μονάδες ενέργειας κ.α.

Στόχος των δύο εταιρειών, μέσω του μνημονίου συνεργασίας, είναι να αναλυθεί κατά πόσο η χρήση των ρομπότ μπορεί να υιοθετηθεί στις εν λόγω λειτουργίες της MOL μακροπρόθεσμα.

Ένα από τα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ναυτιλιακή βιομηχανία, πέραν της αποφυγής ατυχημάτων στη θάλασσα και της ασφάλειας εν πλω, είναι και η ποιοτική και έγκαιρη μεταφορά εμπορευμάτων στους πελάτες. Στο πλαίσιο αυτό, κρίνονται αναγκαίες η εξεύρεση και η εφαρμογή νέων τεχνολογιών, όπως η αυτόνομη πλοήγηση και ο απομακρυσμένος έλεγχος από πλευράς της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Στη σχετική ανακοίνωση της MOL τονίζεται ότι η ρομποτική τεχνολογία που εισάγει η MELTIN MMI αναπτύσσεται με στόχο τη χρήση της σε απαιτητικά εργασιακά περιβάλλοντα, όπως για παράδειγμα σε περιβάλλοντα με εξαιρετικά υψηλή ή χαμηλή θερμοκρασία. Συνεπώς, τα ρομπότ θα μπορούν να μειώσουν τον φόρτο εργασίας των ναυτικών και να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ασφάλειας στα πλοία.

Εφόσον το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα κριθεί επιτυχές, οι δύο εταιρείες σκοπεύουν να επεκτείνουν τη χρήση της τεχνολογίας σε διαφορετικούς τύπους πλοίων που θα εκτελούν διαφορετικά δρομολόγια. Άλλωστε, MOL και MELTIN MMI τα τελευταία χρόνια ενισχύουν τη συνεργασία τους στις τηλεπικοινωνίες στα πλοία με τη χρήση απομακρυσμένα ελεγχόμενης τεχνολογίας.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.