Μνημόνιο Συνεργασίας με φόντο την απανθρακοποίηση

Μνημόνιο Συνεργασίας με φόντο την απανθρακοποίηση

64
Μνημόνιο Συνεργασίας με φόντο την απανθρακοποίηση
Φωτό: Koen van Weel/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η νορβηγική νεοφυής εταιρεία ενέργειας Horisont Energi και το λιμάνι του Ρότερνταμ ανακοίνωσαν την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (ΜοU), σχετικά με τη δημιουργία ενός διαδρόμου μεταφοράς μπλε αμμωνίας μεταξύ της Νορβηγίας και του Ρότερνταμ.

Βάσει της συμφωνίας, η Horisont Energi και το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης θα συνεργαστούν για τη μεταφορά μπλε αμμωνίας, η οποία παράγεται στη Βόρεια Νορβηγία από φυσικό αέριο, στο λιμάνι του Ρότερνταμ, από το οποίο θα διανέμεται προκειμένου να καλυφθεί η αναμενόμενη ζήτηση από τη Βορειοδυτική Ευρώπη.

Η τελική επενδυτική απόφαση για την παραγωγή μπλε αμμωνίας στα πλαίσια του προγράμματος Barents Blue project αναμένεται στα τέλη του 2022. Ως εκ τούτου, η μεταφορά μπλε αμμωνίας προς το λιμάνι του Ρότερνταμ θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2025. Μόλις ξεκινήσει η παραγωγή, η Barents Blue θα δύναται να παράγει 3000 τόνους αμμωνίας τη μέρα ή 1 εκατ. τόνους τον χρόνο.

Εκτός από το βασικό βιομηχανικό αέριο παγκοσμίως στον τομέα των λιπασμάτων και των χημικών, η αμμωνία είναι ένας πολύ αποτελεσματικός φορέας υδρογόνου. Το γεγονός αυτό καθιστά την αμμωνία μηδενικών εκπομπών CO2 ένα από τα πιο ελπιδοφόρα καύσιμα για την απανθρακοποίηση του ναυτιλιακού κλάδου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το λιμάνι του Ρότερνταμ αποτελεί έναν σημαντικό ενεργειακό κόμβο για τη δυτική Ευρώπη, με περίπου το 13% της συνολικής ευρωπαϊκής ενεργειακής ζήτησης να εισέρχεται στην ΕΕ μέσω του Ρότερνταμ. Το λιμάνι έχει τη φιλοδοξία να καταστεί κλιματικά ουδέτερο έως το 2050 διατηρώντας ταυτόχρονα τον κεντρικό του ρόλο στο ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα. Μάλιστα σύμφωνα με εκτιμήσεις η ζήτηση υδρογόνου το 2050 στο  λιμάνι του Ρότερνταμ αναμένεται να φτάσει τους 20 εκατ. τόνους υδρογόνου, που ισοδυναμούν με 100 εκατ. τόνους αμμωνίας.

Horisont_Energi_Ammoniakk_Anlegg.0059

Φωτό: www.horisontenergi.no

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.