Η αιγαιοπελαγίτισσα Παναγία: Η Μητέρα όλων των ναυτικών

    440
    Η αιγαιοπελαγίτισσα Παναγία: Η Μητέρα όλων των ναυτικών
    Φωτό:

    «…εν τη Κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε». Μητέρα, οδηγήτρια, προστάτιδα, η Παναγία δείχνει τον δρόμο της ένωσης με τον Θεό σε κάθε πιστό, διδάσκει την αγάπη, την αφοσίωση, την καρτερία. Είναι το «λιμάνι» του δοκιμαζόμενου, η παρηγοριά και η ελπίδα του πονεμένου.

    Πλούσια η εκκλησιαστική παράδοση από ιστορίες θαυμάτων που έχουν γίνει από τα εικονίσματά της, σπάνια έργα βυζαντινής τέχνης, αλλά και ταπεινές απεικονίσεις της από ανώνυμους δημιουργούς, με κοινό χαρακτηριστικό την ηρεμία και την γλυκύτητα της μορφής της.

    Ένας από αυτούς τους θρύλους αφηγείται την ιστορία ενός πλοίου που τo 1850 κινδύνεψε να βυθιστεί, από ένα ρήγμα στα ύφαλά του. Ο καπετάνιος με καταγωγή από την Τήνο και οι ναυτικοί του πλοίου, επικαλέστηκαν την Παναγία και φτάνοντας στην στεριά ασφαλείς διαπίστωσαν ότι το ρήγμα είχε φράξει ένα ψάρι. Το τάμα των ναυτικών βρίσκεται στον ναό της Παναγίας της Τήνου: ένα ομοίωμα καραβιού, με σφηνωμένο στο πλάι του το ψάρι.

    IMG_9249

    Το φετινό καλοκαίρι δεν είναι ξένοιαστο για την Ελλάδα και τους ανθρώπους της. Οι ναυτικοί μας, με πολλούς από αυτούς να βρίσκονται ξενιτεμένοι για πολύ καιρό και να δοκιμάζονται από την πανδημία, αγωνιούν για την πατρίδα και τους δικούς τους.

    Η χάρη της Παναγίας ας δώσει στον καθένα υγεία, ασφάλεια, ηρεμία και αισιοδοξία. Χρόνια πολλά, καλές θάλασσες, καλή επιστροφή!

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.