Αύξηση στις εισαγωγές ακατέργαστου πετρελαίου της Κίνας

Αύξηση στις εισαγωγές ακατέργαστου πετρελαίου της Κίνας

98
Αύξηση στις εισαγωγές ακατέργαστου πετρελαίου της Κίνας

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, καταγράφηκε άνοδος στις εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας τον Ιούλιο, εξέλιξη που ήλθε έπειτα από ένα εξάμηνο χαμηλών εισαγωγών.

Τον Ιούλιο εισήχθησαν 41,24 εκατ. τόνοι αργού πετρελαίου. Η ποσότητα αυτή, η οποία ισοδυναμεί με 9,71 εκατ. βαρέλια/μέρα, σηματοδοτεί αύξηση σε σχέση με τον Ιούνιο 2021 (40,14 εκατ. τόνοι). Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και σημαντική μείωση σε ετήσια βάση, καθώς τον Ιούλιο του 2020 είχαν εισαχθεί 51,29 εκατ. τόνοι.

Γενικότερα, τους πρώτους επτά μήνες του 2021, η Κίνα εισήγαγε 301,83 εκατ. τόνους αργού πετρελαίου (ισοδύναμο με 10,39 εκατ. βαρέλια/μέρα), καταγράφοντας μείωση 5,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2020. Επιπλέον, η άνοδος του Ιουλίου αποδίδεται στην επαναλειτουργία των διυλιστηρίων κρατικού ή δημοσίου συμφέροντος, έπειτα από την ολοκλήρωση εργασιών συντήρησης.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση των ανεξάρτητων διυλιστηρίων η εικόνα δεν είναι παρόμοια. Αρκετά ήταν τα μικρά ανεξάρτητα διυλιστήρια που δεν έλαβαν άδεια εισαγωγής πετρελαίου τον Ιούνιο, ενώ γενικότερα η κυβέρνηση επέβαλλε μείωση των ποσοστώσεων εισαγωγών των ανεξαρτήτων διυλιστηρίων κατά 35%.

Παράλληλα, από τον Απρίλιο του 2021, η κυβέρνηση πραγματοποιεί έρευνες για να αποκαλύψει κύκλωμα λαθρεμπορίου πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων, το οποίο οδήγησε σε πλεόνασμα καυσίμων, επηρεάζοντας τα κέρδη των διυλιστηρίων κρατικού ή δημοσίου συμφέροντος.

Τέλος, βάσει τελωνειακών δεδομένων, οι εξαγωγές διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων ανήλθαν σε 4,64 εκατ. τόνους, σηματοδοτώντας ετήσια αύξηση 44,5% και παράλληλα μείωση 28% σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.