Ευαισθητοποίηση για την αναμόρφωση του λιμένα και της πόλης της Βηρυτού

Ευαισθητοποίηση για την αναμόρφωση του λιμένα και της πόλης της Βηρυτού

61
Ευαισθητοποίηση για την αναμόρφωση του λιμένα και της πόλης της Βηρυτού
Φωτο: Hamburg Port Consulting

Η γερμανική συμβουλευτική εταιρεία Hamburg Port Consulting (HPC) με εξειδίκευση μεταξύ άλλων στην παροχή υπηρεσιών σε λιμένες, λιμενικά και ενδοχώρια τερματικά, εκκίνησε μαζί με τους συνεργάτες της μία πλατφόρμα το όνομα της οποίας είναι “Beirut PortCity Dialogue”. Στόχος της πλατφόρμας είναι η διαφανής επικοινωνία αλλά και δημιουργία ενός χώρου συζήτησης με όσους ενδιαφέρονται για ζητήματα που αφορούν τον επανασχεδιασμό του λιμένα της Βηρυτού αλλά και την ανάπτυξη της πολύπαθης πόλης.

Μετά την καταστροφική έκρηξη στη Βηρυτό στις 4 Αυγούστου 2020, την πανδημία της Covid-19, την εθνική οικονομική κρίση, την ανεργία και την πολιτική αστάθεια, ο Λιβανέζικος λαός αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες. Η έλλειψη, ωστόσο, ενός ολοκληρωμένου μεταρρυθμιστικού οράματος απαιτεί την ανάπτυξης μίας ολιστικής λύσης για όλους.

Η έκτακτη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα παρασχέθηκε άμεσα κατά τους μήνες που ακολούθησαν την έκρηξη. Ως μέρος αυτής της προσπάθειας, τον Απρίλιο του 2021, η HPC και η Colliers, μαζί με την Fraunhofer IMW και την LGBC παρουσίασαν μια πρόταση η οποία περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση της χωρητικότητας του λιμένα καθώς και τη μεταφορά τμημάτων του από το κέντρο της πόλης σε κενές βιομηχανικές ζώνες. Το αποτέλεσμα ενός τέτοιου εκσυγχρονισμού, θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αχρησιμοποίητων περιοχών, που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ζώνες εκ νέου ισορροπημένης αστικοποίησης, επανασυνδέοντας την πόλη της Βηρυτού με τη θάλασσα. Η αστικοποίηση θα φέρει νέες επενδύσεις οι οποίες θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν ολόκληρο το έργο και κατ’ αυτόν τον τρόπο η εν λόγω ιδέα δεν αναμένεται να δημιουργήσει επιπρόσθετα χρέη για τη χώρα του Λιβάνου.

«Η έκρηξη αυτή άφησε μια βαθιά πληγή στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, οι κάτοικοι της οποίας εξακολουθούν να ζουν με τις ψυχολογικές, φυσικές και οικονομικές συνέπειες της. Είμαστε ολόψυχα με τους ανθρώπους της Βηρυτού και θέλουμε να τους υποστηρίξουμε ώστε να μπορέσουν να ξαναχτίσουν το λιμάνι και την πόλη τους. Με την πρότασή μας, θέσαμε μια απτή λύση στο τραπέζι, η οποία μπορεί τώρα να συζητηθεί μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών του Λιβάνου», υποστήριξε ο Suheil Mahayni, Διευθύνων Σύμβουλος της HPC. «Η πλατφόρμα “Beirut PortCity Dialogue” είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε τις προτεινόμενες επιλογές δημόσια, με διαφανή τρόπο και με επίκεντρο το δημόσιο συμφέρον της πόλης και της χώρας συνολικά» συμπλήρωσε.

Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της HPC στον ακόλουθο σύνδεσμο: www.beirut-portcity.org

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.