Ε.Ε.: Κάλεσμα των μεγάλων οικονομιών για αυστηρότερους στόχους για το κλίμα

Ε.Ε.: Κάλεσμα των μεγάλων οικονομιών για αυστηρότερους στόχους για το κλίμα

56
Ε.Ε.: Κάλεσμα των μεγάλων οικονομιών για αυστηρότερους στόχους για το κλίμα

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κάλεσε σήμερα τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να ορίσουν αυστηρότερους στόχους για το κλίμα -συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης να εξάλειψη των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου– εγκαίρως για την διεθνή σύνοδο για το κλίμα τον Νοέμβριο.

Στην αρχή της εβδομάδας, έκθεση των Ηνωμένων Εθνών επισήμανε τη σοβαρότητα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, που είναι επικίνδυνα κοντά στο να ξεπεράσει τα όρια τα οποία οι χώρες συμφώνησαν ότι χρειάζονται για να αποτρέψουν τις σοβαρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι δασικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες ήδη προκαλούν καταστροφές και σταθμός παρακολούθησης στη Σικελία κατέγραψε χθες θερμοκρασία 48,8 βαθμών Κελσίου, που κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι ίσως είναι η υψηλότερη στην Ιστορία της Ευρώπης.

«Η πρόκληση είναι τώρα να διασφαλίσουμε στη σύνοδο της Γλασκώβης ότι όλες οι μεγάλες οικονομίες θα ορίσουν αρκετά φιλόδοξους, μετρήσιμους και επαληθεύσιμους στόχους για το 2030 και δεσμεύσεις για την ουδετερότητα κλίματος», ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ σε ανάρτηση σε blog.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έθεσαν φέτος αυστηρότερους στόχους για μείωση των εκπομπών τους έως το 2030.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να θέσει τις ΗΠΑ σε τροχιά για καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Η ΕΕ έχει ορίσει τον στόχο με τη θέσπιση σχετικής νομοθεσίας.

Ουδετερότητα κλίματος σημαίνει ότι εκπέμπονται τόσα αέρια θερμοκηπίου όσα μπορούν να αφαιρεθούν από την ατμόσφαιρα μέσω βλάστησης ή τεχνολογιών που απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα.

Η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία είναι μεταξύ των χωρών που υφίστανται διεθνείς πιέσεις να αυξήσουν τους στόχους τους εγκαίρως για τη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Γλασκώβη.

Ως μεγάλη ανεπτυγμένη οικονομία, ο Μπορέλ έχει πει ότι η ΕΕ έχει καθήκον να δώσει το παράδειγμα.

«Ως μία από τις πλέον ανεπτυγμένες οικονομικά περιοχές του κόσμου, είμαστε μεταξύ αυτών που εκπέμπουν και έχουν εκπέμψει στο παρελθόν τα περισσότερα αέρια θερμοκηπίου που είναι υπεύθυνα για την κλιματική αλλαγή», ανέφερε ο Μπορέλ.

Τον περασμένο μήνα η ΕΕ πρότεινε 13 νόμους για να μειωθούν οι εκπομπές σε όλο το ευρωπαϊκό μπλοκ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση των καθαρών εκπομπών κατά 55% έως το 2030, από τα επίπεδα του 1990.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.