Μοζαμβίκη: Ανακατάληψη σημαντικού λιμένα της χώρας

Μοζαμβίκη: Ανακατάληψη σημαντικού λιμένα της χώρας

237
Μοζαμβίκη: Ανακατάληψη σημαντικού λιμένα της χώρας

Οι ένοπλες δυνάμεις της Μοζαμβίκης, κυρίως χάρη στην υποστήριξη της στρατιωτικής αποστολής της Ρουάντας, που αναπτύχθηκε τον Ιούλιο στη χώρα για να βοηθήσει να αλλάξει η ισορροπία δύναμης σε βάρος των τζιχαντιστών οι οποίοι λυμαίνονται το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, ανακατέλαβαν χθες το λιμάνι στρατηγικής σημασίας Μοσίμποα ντα Πράια, που τον τελευταίο έναν χρόνο βρισκόταν στα χέρια ενόπλων που είναι γενικά στην περιοχή γνωστοί με την ονομασία «Σεμπάμπ» («η νεολαία», στα αραβικά) και ορκίζονται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Το μοζαμβικανό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της χώρας και της Ρουάντας ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης την Κυριακή 8 Αυγούστου. Ελέγχουν πλέον τα κτίρια της αυτοδιοίκησης, το λιμάνι, το αεροδρόμιο, το νοσοκομείο και άλλες υποδομές-κλειδιά, απαρίθμησε ο συνταγματάρχης Ομάρ Σαράνγκα, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μαπούτου.

Η Μοσίμποα ντα Πράια, στη βόρεια επαρχία Κάμπου Ντελγκάντου, ήταν ο στόχος της πρώτης επίθεσης τζιχαντιστών στη Μοζαμβίκη, τον Οκτώβριο του 2017. Βρισκόταν στα χέρια τους από τη 12η Αυγούστου 2020. Είχε μετατραπεί σε de facto αρχηγείο των τζιχαντιστών.

Η Μοσίμποα ντα Πράια «ήταν το τελευταίο οχυρό των ανταρτών» και η ανακατάληψή της «σηματοδοτεί το τέλος της πρώτης φάσης των επιχειρήσεων καταστολής της εξέγερσης», ανέφερε ο συνταγματάρχης Ρουιβάνγκα. Έκανε λόγο για μεγάλες απώλειες στις τάξεις των τζιχαντιστών, χωρίς να δώσει πάντως συγκεκριμένο απολογισμό των θυμάτων.

Στην κρίση στη Μοζαμβίκη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 3.100 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, και έχουν εκτοπιστεί πάνω από 800.000 πολίτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτο: Αρχείου

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.