FRONTEX: Ξεκίνησαν οι δοκιμές για το αερόστατο θαλάσσιας επιτήρησης

    163
    FRONTEX: Ξεκίνησαν οι δοκιμές για το αερόστατο θαλάσσιας επιτήρησης

    Σε πλήρη δοκιμαστική επιχειρησιακή εκμετάλλευση τέθηκε από την Πέμπτη 29/07/2021 το πρώτο εκ των δύο δέσμιων αερόστατων θαλάσσιας επιτήρησης που διατέθηκε από τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) και είναι εγκατεστημένο εντός του Κρατικού Αερολιμένα Αλεξανδρουπόλεως “Δημόκριτος” ενώ το δεύτερο αναμένεται να εγκατασταθεί περί τα μέσα Αυγούστου νοτιοανατολικά της νήσου Λήμνου.

    Το εν λόγω αερόστατο, μήκους 19,35 μέτρων, φέρει ραντάρ, θερμική κάμερα, σύστημα AIS (Automatic Identification System) και δύναται να αναπτυχθεί σε ύψος έως 1.800 ποδών από τον σταθμό βάσης επί 24ώρου βάσεως για συνεχόμενο χρονικό διάστημα έως επτά (07) ημερών, εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες και πιο συγκεκριμένα όταν δεν επικρατούν άνεμοι άνω των 110 χλμ/ώρα. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η αδιάλειπτη επιτήρηση του θαλάσσιου πεδίου σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα, η εικόνα που μεταδίδεται στον σταθμό εδάφους μεταφέρεται ταυτόχρονα στα κέντρα επιχειρήσεων του Οργανισμού στη Βαρσοβία, των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ διασφαλίζοντας τον άρτιο συντονισμό της απαιτούμενης αντίδρασης.

    Αυτή η πιλοτική δραστηριότητα εντάσσεται στο πλαίσιο της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρησης “ΠΟΣΕΙΔΩΝ”, η οποία διεξάγεται σε συνεχή βάση από τον Μάιο του 2008 υπό το συντονισμό των Αρχηγείων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και ΕΛ.ΑΣ και υπό την εποπτεία του Οργανισμού FRONTEX, με σκοπό την προστασία των θαλασσίων συνόρων της Χώρας μας.

    Είναι η δεύτερη φορά που η Ελλάδα φιλοξενεί αντίστοιχο εγχείρημα καθώς τον Ιούλιο του 2019, το Λιμενικό Σώμα έγινε η πρώτη ακτοφυλακή Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρησιμοποίησε δέσμιο αερόστατο για την αστυνόμευση του θαλάσσιου πεδίου και την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος.

    Αυτό καταδεικνύει την ισχυρή και ξεκάθαρη βούληση του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ να παραμένει πρωτοπόρος στην αξιοποίηση τεχνολογίας αιχμής για την αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την πάταξη κάθε μορφής εγκληματικότητας, καθώς και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

    Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από τη διαδικτυακή παρουσίαση που διοργάνωσε την 29/07/2021 από τον σταθμό εδάφους στην Αλεξανδρούπολη ο Οργανισμός FRONTEX προκειμένου να επιδείξει τις δυνατότητες του εν λόγω αερόστατου στις αρχές φύλαξης συνόρων των λοιπών Κρατών-Μελών Ε.Ε. Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν από Ελληνικής πλευράς, ο Αερολιμενάρχης Αλεξανδρούπολης, που φιλοξενεί και το εγχείρημα, ο Διοικητής της 2ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, Επιτελείς της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού, ο αναπληρωτής Κεντρικός Λιμενάρχης Αλεξανδρούπολης και ο αρμόδιος τμηματάρχης Οργάνωσης και Ανάπτυξης της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ημέρα είχε προηγηθεί η επίσκεψη του αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημητρίου Πέτροβιτς.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.