Tianjin: Το πρώτο τερματικό μηδενικών εκπομπών στον κόσμο

Tianjin: Το πρώτο τερματικό μηδενικών εκπομπών στον κόσμο

89
Tianjin: Το πρώτο τερματικό μηδενικών εκπομπών στον κόσμο

To κινεζικό λιμάνι της Tianjin, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, αναμένεται να κατασκευάσει το πρώτο τερματικό μηδενικών ρύπων στον κόσμο. Προκειμένου να εκμηδενίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε ένα τερματικό του λιμένα, ο όμιλος διαχείρισης του Tianjin θα δημιουργήσει ένα πράσινο σύστημα παροχής ενέργειας το οποίο θα αξιοποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence – AI).

Πιο συγκεκριμένα, ένα ολοκληρωμένο σύστημα αιολικής ενέργειας, ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης θα χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα για την υλοποίηση του πράσινου ενεργειακού εφοδιασμού ολόκληρου του τερματικού. Το κινεζικό λιμάνι θα κατασκευάσει επιπροσθέτως ένα ολοκληρωμένο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας προκειμένου να επιτευχθεί μία σταθερή παραγωγή και παροχή πράσινης ενέργειας η οποία θα επιτρέψει την εκμηδένιση των εκπομπών άνθρακα

Ο τερματικός εξοπλισμός φορτοεκφόρτωσης εμπορευματοκιβωτίων, οι ενδοτερματικές μεταφορές αλλά και λοιποί εξοπλισμοί θα τροφοδοτούνται μέσω ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπροσθέτως, θα υιοθετηθούν προηγμένες τεχνολογίες για την παρακολούθηση της ενέργειας έτσι ώστε να παρακολουθούνται και να αναλύονται σε πραγματικό χρόνο στατιστικά δεδομένα κατανάλωσης ενέργειας από τον μηχανολογικό εξοπλισμό του τερματικού διασφαλίζοντας έτσι την εκμηδένιση των εκπομπών άνθρακα.

Ο συνδυασμός των συμβατικών και αυτοματοποιημένων τεχνολογιών φορτοεκφόρτωσης αναμένεται να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 17%. Ο τερματικός σταθμός θα ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2021.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος του λιμένα της Tianjin κ. Yang Jiemin δήλωσε πως ο νέος τερματικός σταθμός θα αποτελέσει το σημείο αφετηρίας προκειμένου στο μέλλον να επιταχυνθεί ένα νέο μοντέλο πράσινης λιμενικής ανάπτυξης.

Φωτό: ADRIAN BRADSHAW/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.