Γιατί εκτοξεύτηκε η τιμή του άνθρακα

Γιατί εκτοξεύτηκε η τιμή του άνθρακα

225
Γιατί εκτοξεύτηκε η τιμή του άνθρακα

Η τιμή του θερμικού άνθρακα έχει αυξηθεί σημαντικά από τις αρχές του έτους. Η τιμή του υψηλά ενεργειακού αυστραλιανού άνθρακα εκτοξεύτηκε κατά 80%, φτάνοντας σχεδόν τα $146 ανά τόνο, τιμή η οποία έχει να καταγραφεί περισσότερο από μία δεκαετία. Παρόμοια η κατάσταση και στη Νότια Αφρική, με την αύξηση στην τιμή του άνθρακα το 2021 να αγγίζει το 44%.

Υπενθυμίζεται πως ο θερμικός άνθρακας είναι ορυκτό καύσιμο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Παρά τη ραγδαία αύξηση, τα τελευταία έτη, των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν ηλιακή και αιολική ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρισμού, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αδυνατούν να καλύψουν τη ζήτηση.

Πάντως, βάσει αναλυτών, τον σημαντικότερο ρόλο στην αύξηση των τιμών έπαιξε η αυξημένη ζήτηση της Κίνας. Η ανάγκη της χώρας για άνθρακα ενισχύθηκε όταν νωρίτερα φέτος μια ξηρασία έθεσε εκτός λειτουργίας υδροηλεκτρικά φράγματα. Ταυτόχρονα, η τοπική παραγωγή βρίσκεται σε μειωμένα επίπεδα λόγω των αυστηρών κανονισμών ασφαλείας που έχουν τεθεί.

Ένας ακόμη λόγος που συντέλεσε στην αύξηση της τιμής άνθρακα είναι η αδυναμία της Κίνας να προμηθευτεί το εμπόρευμα με ευκολία. Η δυσκολία αυτή έχει προκύψει από μια πληθώρα διαφορετικών αιτιών, όπως οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έχουν πλήξει την Ινδονησία (μειώνοντας σημαντικά την παραγωγή της) αλλά φυσικά και η απαγόρευση που έθεσε η Κίνα στις εισαγωγές άνθρακα από την Αυστραλία.

Το πόσο θα διαρκέσει η «χρυσή» εποχή του θερμικού άνθρακα είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Άλλωστε, οι απόψεις διίστανται, καθώς υπάρχουν αναλυτές που υποστηρίζουν πως η Κίνα θα τροφοδοτήσει την τοπική αγορά μέσω των αποθεμάτων της και παράλληλα θα δώσει εντολή στους τοπικούς παραγωγούς να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Φωτό: Tom Fisk/ Pexels

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.