Ρεκόρ εξαγωγών LNG για τις ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2021

Ρεκόρ εξαγωγών LNG για τις ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2021

74
Ρεκόρ εξαγωγών LNG για τις ΗΠΑ το πρώτο εξάμηνο του 2021

Σημαντική αύξηση στις εξαγωγές LNG των ΗΠΑ παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο του έτους, με τον μέσο όρο των εξαγωγών να είναι στα 9,6 δισ. κυβικά πόδια την ημέρα, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA). Σε σχέση με τα επίπεδα εξαγωγών του πρώτου εξαμήνου του 2020, η αύξηση στον μέσο όρο είναι της τάξεως του 42%.

Ένας από τους βασικότερους λόγους της παρατηρούμενης αύξησης είναι η ενισχυμένη ζήτηση σε Ασία και Ευρώπη, η οποία προκλήθηκε λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών στις αρχές του έτους. Ακόμη, η αυξημένη ζήτηση που συνόδευσε τη χαλάρωση των μέτρων της πανδημίας Covid-19, όπως και οι διακοπές λειτουργίας σε εγκαταστάσεις εξαγωγών LNG σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Μαλαισία και η Νιγηρία, έπαιξαν σημαντικό ρόλο.

Στην Ασία, οι χαμηλότερες του συνηθισμένου θερμοκρασίες οδήγησαν στην αύξηση της ζήτησης, μειώνοντας ταυτόχρονα τα αποθέματα σε φυσικό αέριο. Ουσιαστικά, αυτό οδήγησε στο να παραμείνει αυξημένη η ζήτηση ακόμα και μετά το πέρας των κρύων μηνών και ώθησε τις ασιατικές χώρες να εισαγάγουν LNG από τις ΗΠΑ.

Παράλληλα, στην Ευρώπη, οι χαμηλές θερμοκρασίες των πρώτων μηνών του έτους λειτούργησαν με παρόμοιο τρόπο, όπως στην Ασία. Επιπλέον, οι αυξημένες θερμοκρασίες Μαΐου και Ιουνίου ώθησαν σε ενισχυμένη ζήτηση φυσικού αερίου στον τομέα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, η αύξηση των spot τιμών και στην Ευρώπη ανάγκασε τις χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ασίας και να αναζητήσουν φορτία κυρίως από τις ΗΠΑ.

Όπως και το 2020, η Ασία παρέμεινε ο πιο σημαντικός προορισμός αμερικανικού LNG, έχοντας ένα μερίδιο 46% των συνολικών εξαγωγών LNG, το πρώτο πεντάμηνο του έτους. Η Ευρώπη, κατά μέσο όρο, εισήγαγε το 37% του υγροποιημένου φυσικού αερίου κάθε μήνα. Ακόμη, αυξήθηκαν και οι εισαγωγές της Λατινικής Αμερικής, ειδικά στη Βραζιλία, η οποία υπενθυμίζεται πως υποφέρει από τη χειρότερη ξηρασία τα τελευταία 90 έτη.

Τέλος, μείωση παρατηρήθηκε στις εξαγωγές LNG των ΗΠΑ τον Ιούλιο, κυρίως λόγω εργασιών συντήρησης στους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου. Πάντως, ο IEA θεωρεί πως οι εξαγωγές LNG των Ηνωμένων Πολιτειών θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για τους υπόλοιπους μήνες του έτους.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.