Πράσινο φως για το εγχείρημα «Whale»

Πράσινο φως για το εγχείρημα «Whale»

54
Πράσινο φως για το εγχείρημα «Whale»

Η Royal Dutch Shell ανακοίνωσε την τελική επενδυτική απόφαση (FID) για ένα υπεράκτιο πετρελαϊκό πεδίο βαθέων υδάτων στον Κόλπο του Μεξικού. Το πεδίο αυτό θα φέρει την ονομασία «Whale», θα ανήκει κατά 60% στη Shell και κατά 40% στη Chevron και η παραγωγή του αναμένεται να κορυφωθεί στα 100.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (boe: barrels of oil equivalent) την ημέρα.

Το «Whale», το οποίο ανακαλύφθηκε το 2017, υπολογίζεται πως διαθέτει 490 εκατ. ανακτήσιμα βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου και η παραγωγή του αναμένεται να ξεκινήσει το 2024.

Η Shell ανακοίνωσε πως σκοπεύει να αυξήσει τις επενδύσεις της σε ενεργειακές λύσεις περιορισμένων εκπομπών άνθρακα. Όμως, παράλληλα, δεν θα εγκαταλείψει τις περισσότερο ενεργειακά αποδοτικές και κερδοφόρες upstream δραστηριότητες, εξ ου και η τελική επενδυτική απόφαση για το πεδίο «Whale» στον Κόλπο του Μεξικού.

Υπενθυμίζεται πως, νωρίτερα μέσα στο έτος, δικαστήριο στη Χάγη απεφάνθη πως η Shell οφείλει να επιταχύνει την ενεργειακή της μετάβαση, έτσι ώστε να επιτύχει μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 45% (σε σχέση με τα επίπεδα του 2019) έως το 2030. Ως αποτέλεσμα, η Shell θα αναγκαστεί να συρρικνώσει τις επενδύσεις της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ολλανδία.

Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο, καθώς είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο αναγκάζει ιδιωτική εταιρεία να ευθυγραμμίσει τις δραστηριότητές της με τη Συμφωνία του Παρισιού. Ασαφές παραμένει κατά πόσο η απόφαση του ολλανδικού δικαστηρίου δύναται να επηρεάσει επενδυτικές αποφάσεις του πετρελαϊκού κολοσσού σε άλλες χώρες, μετά το πράσινο φως που δόθηκε στο project «Whale». Πάντως, η Shell σκοπεύει να ασκήσει έφεση, προκειμένου η απόφαση να ανατραπεί.

Φωτό: Grant Durr/ Unsplash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.