Υδρογόνο και αμμωνία: Συνεχίζονται οι δοκιμές από τον ναυτιλιακό κλάδο

Υδρογόνο και αμμωνία: Συνεχίζονται οι δοκιμές από τον ναυτιλιακό κλάδο

189
Υδρογόνο και αμμωνία: Συνεχίζονται οι δοκιμές από τον ναυτιλιακό κλάδο

Ο τεχνολογικός όμιλος Wärtsilä συνεχίζει να ηγείται του μετασχηματισμού των κλάδων ενέργειας και θαλάσσιων μεταφορών αναζητώντας νέες λύσεις απαλλαγμένες από τις ανθρακικές εκπομπές, μέσω ενός αναπτυξιακού του έργου για την εύρεση των καυσίμων του μέλλοντος. Η εταιρεία πρωτοπορεί στην υιοθέτηση του υδρογόνου και της αμμωνίας ως βιώσιμων καυσίμων, μέσω προηγμένων δοκιμών που πραγματοποιούνται στους ειδικά διαμορφωμένους ώστε να καταναλώνουν διαφορετικά είδη καυσίμων κινητήρες της.

Το υδρογόνο και η αμμωνία δεν περιέχουν άνθρακα, κάτι που σημαίνει πως η καύση τους δεν παράγει καθόλου εκπομπές CO2. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν δοκιμές σε κινητήρες πλήρους κλίμακας στα εργαστήρια της Wärtsilä στη Βάασα της Φινλανδίας, προκειμένου να εκτιμηθούν οι βέλτιστες παράμετροι λειτουργίας των κινητήρων που χρησιμοποιούν τα εν λόγω καύσιμα. Τα αποτελέσματα των δοκιμών είναι αρκετά ενθαρρυντικά, με τον δοκιμαστικό κινητήρα να αποδίδει εξαιρετικά καλά λειτουργώντας με καύσιμο που περιέχει 70% αμμωνία, στο σύνηθες φάσμα φορτίων των θαλάσσιων κινητήρων. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία δοκιμές και σε έναν άλλο κινητήρα, ο οποίος χρησιμοποιούσε ως καύσιμο καθαρό υδρογόνο.

Οι δοκιμές πρόκειται να συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια, με σκοπό την εύρεση των βέλτιστων λύσεων για κινητήρες εσωτερικής καύσης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και σε πλοία, επιτρέποντας έτσι τη μετάβαση σε ένα μέλλον απαλλαγμένο από τον άνθρακα, στο οποίο θα πρωταγωνιστούν τα πράσινα καύσιμα.

Φωτό: www.wartsila.com

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.