Στο διάστημα ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Στο διάστημα ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

427
Στο διάστημα ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο

Σήμερα, Τρίτη 20 Ιουλίου, ο Jeff Bezos, μαζί με ακόμα τρεις ανθρώπους, συμμετέχει σε μια υποτροχιακή πτήση 11 λεπτών με προορισμό τη γραμμή Karman. Η γραμμή Karman βρίσκεται στα 100 χλμ. από την επιφάνεια του πλανήτη και κατά πολλούς επιστήμονες θεωρείται το συμβατικό όριο λήξης της γήινης ατμόσφαιρας, πάνω από το οποίο αρχίζει το διάστημα.

Ο Bezos παραχώρησε σειρά τηλεοπτικών συνεντεύξεων ενόψει της εκτόξευσης, που αναμένεται στις 16.00 ώρα Ελλάδας από τις εγκαταστάσεις Launch Site One της Blue Origin, σε απόσταση περίπου 32 χιλιομέτρων από τα περίχωρα της πόλης Βαν Χορν του Τέξας.

«Ο κόσμος με ρωτάει συνεχώς εάν είμαι αγχωμένος, Δεν είμαι ιδιαίτερα αγχωμένος. Είμαι ενθουσιασμένος. Είμαι περίεργος. Θέλω να γνωρίσω τι θα μάθουμε», είπε ο Bezos, ιδρυτής της Amazon.com Inc, στην εκπομπή “CBS This Morning”.

«Έχουμε εκπαιδευτεί. Το όχημα είναι έτοιμο. Το πλήρωμα είναι έτοιμο. Η ομάδα είναι φανταστική», πρόσθεσε.

Η πτήση του Bezos θα είναι η πρώτη μη επανδρωμένη στο διάστημα, υπό την έννοια ότι δεν θα συμμετάσχουν αστροναύτες, αλλά απλοί πολίτες. Ο έλεγχος του αεροσκάφους θα γίνεται απομακρυσμένα. Αυτό δεν είναι το μόνο ρεκόρ που θα σπάσει η πτήση, καθώς στο πλήρωμα ανήκουν η 82χρονη πιλότος αεροπλάνου Wally Funk, η οποία θα γίνει το γηραιότερο άτομο που θα έχει βρεθεί ποτέ στο διάστημα, και ο 18χρονος φοιτητής φυσικής Oliver Daemen, που θα γίνει το νεότερο άτομο που θα έχει βρεθεί ποτέ στο διάστημα. Την Κυριακή 18 Ιουλίου, όλοι τους συμμετείχαν σε εντατικές δοκιμασίες για να προετοιμαστούν κατάλληλα για το ολιγόλεπτο ταξίδι.

Το αεροσκάφος που θα χρησιμοποιηθεί είναι το «New Shepard» της εταιρείας Blue Origin του Bezos. Το «New Shepard» θα φτάσει σε ύψος 100 χλμ. από την επιφάνεια της Γης, χωρίς να μπει σε τροχιά, προτού προσγειωθεί στο έδαφος. Έτσι, η πτήση του Bezos θα ξεπεράσει σε απόσταση από την επιφάνεια της Γης εκείνη του Richard Branson (86 χλμ.), η οποία πραγματοποιήθηκε μερικές ημέρες νωρίτερα.

Στην κόντρα αυτή φαίνεται πως ενδιαφέρεται να συμμετάσχει και ο Elon Musk, δηλώνοντας πως τον Σεπτέμβριο του 2021 η SpaceX θα πραγματοποιήσει πτήση διάρκειας μερικών ημερών, μπαίνοντας σε τροχιά περιστροφής γύρω από τη Γη, με πλήρωμα που θα αποτελείται, επίσης, μόνο από πολίτες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.