Πετρέλαιο: Λευκός καπνός από τον OPEC+

Πετρέλαιο: Λευκός καπνός από τον OPEC+

135
Πετρέλαιο: Λευκός καπνός από τον OPEC+

Οι υπουργοί των χωρών του OPEC+ κατέληξαν σε συμφωνία για τα επίπεδα παραγωγής, την Κυριακή 18 Ιουλίου, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία περί της παραγωγής των χωρών-μελών ήταν προγραμματισμένη για τις αρχές Ιουλίου, όμως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν διαφωνήσει με το σχέδιο παραγωγής που είχε τότε προταθεί.

Πιο συγκεκριμένα οι χώρες του OPEC+ συμφώνησαν να προχωρήσουν σε περαιτέρω χαλάρωση της μείωσης της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου από τον Αύγουστο, αλλά και να παρατείνουν ένα συνολικό πακέτο διαχείρισης της διάθεσης του πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2022, όπως δήλωσαν δύο πηγές του Οργανισμού. Ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) δήλωσε ότι τα εμιράτα υποστηρίζουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε. «Υποστηρίζουμε δυναμικά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε» δήλωσε ο υπουργός Σουχάιλ Αλ Μαζρούι, όπως μετέδωσε η τηλεόραση al-Sharq TV.

Στις αρχές του μήνα η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες είχαν προτείνει τη σταδιακή αύξηση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια/μέρα από τον Αύγουστο μέχρι και το Δεκέμβριο του έτους, χωρίς όμως να γίνει καμία άμεση αλλαγή στη γραμμή βάσεων ποσόστωσης της παραγωγής έως το τέλος του 2022. Η αντίδραση των ΗΑΕ στην πρόταση αυτή απέτρεψε την επίτευξη της συμφωνίας.

Με τη νέα συμφωνία τα ΗΑΕ, η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, το Ιράκ και το Κουβέιτ θα αυξήσουν τα επίπεδα παραγωγής τους.

Ακόμη και μετά την επίτευξη της συμφωνίας, το επίπεδο παραγωγής του OPEC+ θα επιστρέψει σε επίπεδα προ-πανδημίας περίπου τον Σεπτέμβριο του 2022. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, η σταδιακή αύξηση της παραγωγής αναμένεται να μειώσει την διαφορά με τα προ-πανδημίας επίπεδα στα περίπου 3,8 εκατ. βαρέλια/μέρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτό: Robert Perry/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.