Προειδοποίηση της IEA με αφορμή την αυξημένη ζήτηση για φυσικό αέριο

Προειδοποίηση της IEA με αφορμή την αυξημένη ζήτηση για φυσικό αέριο

64
Προειδοποίηση της IEA με αφορμή την αυξημένη ζήτηση για φυσικό αέριο

Όπως ανακοίνωσε η International Energy Agency (IEA) τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021, η ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης για φυσικό αέριο έως το 2024, έπειτα από μια πτώση ρεκόρ που σημειώθηκε την περασμένη χρονιά, μπορεί να εκτροχιάσει την προσπάθεια για επίτευξη του στόχου καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Αποτελεί γεγονός ότι περισσότερες από 190 χώρες έχουν υπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού, η οποία έχει σχεδιαστεί για να συγκρατήσει την αύξηση της θερμοκρασίας σε παγκόσμιο επίπεδο κατά 1,5 βαθμό Κελσίου, κάτι που απαιτεί τεράστια μείωση στη χρήση ορυκτών καυσίμων, όπως είναι ο άνθρακας και το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με την IEA, οι απαιτήσεις για φυσικό αέριο αναμένεται να ανακάμψουν σημαντικά το 2021 και θα συνεχίσουν να αυξάνονται περαιτέρω εάν οι κυβερνήσεις δεν εφαρμόσουν ισχυρές πολιτικές που αποσκοπούν σε μια πορεία προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα.

Πιο συγκεκριμένα, η ζήτηση φυσικού αερίου το 2021 αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,6%, καθώς οι οικονομίες του πλανήτη ανακάμπτουν από την πτώση ρεκόρ που σημειώθηκε το 2020, μετά τη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας Covid-19.

Από το 2022 έως το 2024, η αύξηση της ζήτησης αναμένεται να είναι 1,7% κατά μέσο όρο ετησίως, πράγμα που σημαίνει ότι η ζήτηση φυσικού αερίου θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, απειλώντας τη στρατηγική της IEA για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών μέχρι το 2050.

Οι προβλέψεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με οδηγία της IEA για τον ενεργειακό τομέα, που είχε δημοσιευθεί τον Μάιο και σύμφωνα με την οποία οι επενδυτές δεν πρέπει να χρηματοδοτούν νέα projects που αφορούν το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα.

Πηγή: Zsolt Czegledi/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.