Επιτυχής ο πρώτος ψηφιακά ελεγχόμενος κατάπλους στο λιμάνι της Ταγγέρης

Επιτυχής ο πρώτος ψηφιακά ελεγχόμενος κατάπλους στο λιμάνι της Ταγγέρης

141
Επιτυχής ο πρώτος ψηφιακά ελεγχόμενος κατάπλους στο λιμάνι της Ταγγέρης

Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, η οποία στοχεύει στην ψηφιοποίηση του κατάπλου των πλοίων στα λιμάνια, η Λιμενική Αρχή του λιμένα της Ταγγέρης και η Wärtsilä Voyage, σε συνεργασία με την Hapag-Lloyd και την Anglo-Eastern Ship Μanagement, πραγματοποίησαν επιτυχώς τον πρώτο σε παγκόσμιο επίπεδο ψηφιακά ελεγχόμενο λιμενικό κατάπλου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Wärtsilä, το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Kobe Express», ιδιοκτησία της Hapag-Lloyd και διαχείρισης της Anglo-Eastern Ship Μanagement, έδεσε με ασφάλεια και στην ώρα του στο λιμάνι της Ταγγέρης στο Μαρόκο στις 25 Ιουνίου κάνοντας χρήση του συστήματος λιμενικής πλοήγησης Wärtsilä Navi-Port system.

Το εν λόγω σύστημα πλοήγησης αποτελεί μια ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία διευκολύνει την ανταλλαγή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο μεταξύ των πλοίων και των λιμένων προορισμού, προκειμένου να εκτιμηθούν με ακρίβεια οι χρόνοι άφιξής τους. Το σύστημα ανταλλάσσει τις πληροφορίες για την απαιτούμενη ώρα άφιξης με το αντίστοιχο σύστημα πλοήγησης του πλοίου, γεγονός που επιτρέπει, με το πάτημα ενός κουμπιού, να ρυθμίζεται ανάλογα η ταχύτητα του πλοίου κατά τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να φτάνει ακριβώς στην ώρα του, εξοικονομώντας καύσιμα αλλά και χρόνο αναμονής αρόδο.

Ο γενικός διευθυντής Ελέγχου Κυκλοφορίας των Πλοίων της Wärtsilä Voyage, με αφορμή την επιτυχή ολοκλήρωση του ψηφιακού κατάπλου, δήλωσε πως πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα. Ειδικότερα, σημείωσε πως η εταιρεία προχωρά πέρα από τις πιλοτικές εφαρμογές και τα δοκιμαστικά τεστ, στην εφαρμογή των ανεπτυγμένων λύσεων στην πράξη, διαβλέποντας πως η εν λόγω πρακτική θα αποτελέσει την απαρχή μιας τάσης η οποία θα κάνει τόσο τη ναυτιλία όσο και τη λιμενική διαχείριση πιο αποτελεσματικές και λιγότερο ανθρακικά επιβλαβείς.

Η Wärtsilä Voyage και το λιμάνι της Ταγγέρης, το οποίο είναι το μεγαλύτερο αφρικανικό λιμάνι διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων στη Μεσόγειο, αναπτύσσουν από κοινού με την PortLink ένα καινοτόμο Πληροφοριακό Σύστημα Λιμενικής Διαχείρισης (Port Management Information System ‒ PMIS), το οποίο ενσωματώνει το σύστημα λιμενικής πλοήγησης της Wärtsilä. Βασικός στόχος του PMIS είναι να διευκολύνει τα πλοία να καταφθάνουν στον προγραμματισμένο χρόνο άφιξής τους και να βελτιώσει τα πρωτόκολλα ελέγχου κυκλοφορίας των πλοίων στους λιμένες.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.