Εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας για Ισραήλ-ΗΑΕ

Εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας για Ισραήλ-ΗΑΕ

67
Εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας για Ισραήλ-ΗΑΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των ΗΑΕ, Σεΐχης Αμπντουλάχ Μπιν Ζαΐντ Αλ Ναχάν, και ο Ισραηλινός ομόλογός του, Γιερ Λαπίντ, υπέγραψαν την Τετάρτη 30 Ιουνίου συμφωνία οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας.

Ο Σεΐχης Αμπντουλάχ και ο Λαπίντ συναντήθηκαν στο Άμπου Ντάμπι και συμφώνησαν σε διάφορους τομείς συνεργασίας, ανέφερε κοινή δήλωση. Η συμφωνία «αντικατοπτρίζει τη δέσμευση των δύο κυβερνήσεων για την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων και την ελεύθερη ροή εμπορευμάτων και υπηρεσιών, καθώς και τη συνεργασία στους τομείς των εκθέσεων, την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και γνώσεων, την ανταλλαγή αντιπροσωπειών, τη συνεργασία μεταξύ επιμελητηρίων του εμπορίου, την προώθηση της κοινής έρευνας και ανάπτυξης και των αγροτικών τεχνολογιών».

Οι δύο χώρες συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια κοινή οικονομική επιτροπή, επιφορτισμένη με την εφαρμογή της συμφωνίας για την άρση των εμποδίων και την αύξηση του διμερούς εμπορίου.

Οι δύο επικεφαλής της διπλωματίας των δύο χωρών της Μέσης Ανατολής δήλωσαν ότι ανυπομονούν να υπογράψουν μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, λέγοντας ότι έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις γι’ αυτό το θέμα. «Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τρόπους περαιτέρω διερεύνησης μέσων για την αύξηση των επενδύσεων στις οικονομίες, στις υποδομές και στις επιστήμες και τεχνολογίες του άλλου, ενώνοντας έτσι την εφευρετικότητα και το πνεύμα της καινοτομίας και του οράματος των λαών και των ηγετών των δύο χωρών», πρόσθεσε η δήλωση.

Η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ, που ανέλαβε πρόσφατα τη διακυβέρνηση της χώρας, συνεχίζει το άνοιγμα στον αραβικό κόσμο της προηγούμενης κυβέρνησης Νετανιάχου, προσβλέποντας σε σημαντική οικονομική συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.