Δεκαεννέα λιμενικές αρχές συστρατεύονται για τις προκλήσεις του κλάδου

Δεκαεννέα λιμενικές αρχές συστρατεύονται για τις προκλήσεις του κλάδου

83
Δεκαεννέα λιμενικές αρχές συστρατεύονται για τις προκλήσεις του κλάδου

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ναυτιλιακή και Λιμενική Αρχή της Σιγκαπούρης (Μaritime & Port Authority of Singapore ‒ MPA), δεκαεννέα λιμενικές αρχές από την Αφρική, την Ασία, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τις ΗΠΑ υπέγραψαν μια διακήρυξη σχετικά με τη συλλογική τους απάντηση στη διαταραχή των εφοδιαστικών αλυσίδων, την ψηφιοποίηση και την απανθρακοποίηση κατά τη διάρκεια της 6ης Στρογγυλής Τραπέζης μεταξύ Λιμενικών Αρχών (Port Authorities Roundtable – PAR). Τη συζήτηση φιλοξένησε η Λιμενική Αρχή της Αμβέρσας, σε μια ψηφιακή εκδήλωση η οποία διεξήχθη στις 22 και 23 Ιουνίου 2021.

Με τη θεματική του φετινού PAR να είναι τα «Λιμάνια ως μοχλός αλλαγής», οι συμμετέχοντες συζήτησαν για τα θέματα που αντιμετωπίζει η ναυτιλιακή βιομηχανία, όπως οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, η ψηφιοποίηση και η απανθρακοποίηση, καθώς και τρόπους με τους οποίους οι λιμενικές αρχές μπορούν να παραμείνουν ευέλικτες, προσαρμοστικές και καινοτόμες απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Η MPA κάλεσε τα μέλη του PAR να ενισχύσουν τη συνεργασία τους όσον αφορά τις ασφαλείς αλλαγές πληρωμάτων, την ανθεκτικότητα και την αποκρισιμότητα του κυβερνοχώρου, καθώς και την απανθρακοποίηση του ναυτιλιακού κλάδου.

Η διακήρυξη που υπέγραψαν οι λιμενικές αρχές αναγνωρίζει τη συμβολή του Ταμείου Singapore Shipping Tripartite Alliance Resilience (SG-STAR), την πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο τριμερή πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2020 μέσω του προγράμματος Crewsafe, το οποίο έχει ως στόχο την ασφαλή αλλαγή πληρωμάτων, μέσα από την αύξηση του επιπέδου εμπιστοσύνης και του ποιοτικού ελέγχου των διαδικασιών αλλαγής πληρωμάτων. Η διακήρυξη επίσης αντικατοπτρίζει τη συμφωνία μεταξύ των μελών του PAR να εξετάσουν το ενδεχόμενο προσχώρησης στο Δίκτυο Κυβερνοασφάλειας Λιμενικών Αρχών (Port Authorities CIO Cybersecurity Network ‒ PACC-Net) το οποίο έχει ιδρύσει η MPA, προκειμένου να προωθηθεί η συνεργασία στον τομέα της ναυτιλιακής κυβερνοασφάλειας και να δημιουργηθεί ένα παγκόσμιο δίκτυο, το οποίο διευκολύνει τόσο την έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικών με απειλές στον κυβερνοχώρο όσο και την έγκαιρη ανταπόκριση των λιμενικών αρχών σε αυτές. Οι λιμενικές αρχές συμφώνησαν επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με την MPA και άλλα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη με παρόμοιες αντιλήψεις αναφορικά με την εξεύρεση λύσεων για τη ναυτιλιακή απανθρακοποίηση, μέσα από το ναυτιλιακό κέντρο απανθρακοποίησης που θα συσταθεί στη Σιγκαπούρη καθώς και άλλων παρόμοιων κέντρων στο εξωτερικό.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της MPA, κ. Quah Ley Hoon, δήλωσε πως, παρότι η πανδημία της Covid-19 επιτάχυνε τον ρυθμό της ψηφιοποίησης, οι λιμένες προσαρμόστηκαν γρήγορα στην υιοθέτηση τεχνολογιών για ανέπαφες λειτουργίες. Επιπροσθέτως, επισήμανε ότι ο γολγοθάς των ναυτικών εν μέσω αυστηρών διασυνοριακών περιορισμών έχει επίσης επιπτώσεις τόσο στο παγκόσμιο εμπόριο όσο και στην υγεία και την ασφάλειά τους. Τέλος, σημείωσε πως το PAR αποτελεί μια σημαντική πλατφόρμα για τη συνάντηση των λιμενικών αρχών, προκειμένου να ανταλλάξουν εμπειρίες και πρακτικές αντιμετώπισης των προκλήσεων, ενώ, όσον αφορά την υπογραφείσα διακήρυξη, τόνισε πως αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της ψηφιοποίησης και της απανθρακοποίησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι διαταραχές που βιώνει η λιμενική βιομηχανία.

Φωτό: Stephen Morrison/ AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.