Η μεγάλη προσφορά της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας στις Ένοπλες Δυνάμεις

Η μεγάλη προσφορά της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας στις Ένοπλες Δυνάμεις

343
Η μεγάλη προσφορά της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας στις Ένοπλες Δυνάμεις

Την Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) τελετή προς τιμήν της Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, με την παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή.

Η Εταιρεία ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ υλοποίησε σημαντική δωρεά προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, με την οποία επιτεύχθηκε η ανάταξη και επαύξηση της διαθεσιμότητας των Ελικοπτέρων AS-332C1 SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.

Κατά τη διάρκεια της τελετής απηύθυναν χαιρετισμό ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Πρόεδρος της Εταιρείας ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ κ. Θεόδωρος Βενιάμης. Παρόντες ήταν επίσης οι Αρχηγοί ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και  ο Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Αθανάσιος Βάλαρης.

Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε τα παρακάτω:

«Με ιδιαίτερη χαρά παραβρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση προς τιμήν της Εταιρείας Κοινωνικής Προσφοράς Ελληνικού Εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, τελετή η οποία πραγματοποιείται με αφορμή την ευγενική δωρεά της εταιρείας, με την οποία κατέστει δυνατή η επιχειρησιακή ανάταξη των Ε/Π SUPER PUMA της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Συνιστά αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η ελληνική ναυτιλία αποτελεί διαχρονικά τον πιο εξωστρεφή και ανταγωνιστικό κλάδο της εθνικής μας οικονομίας, βασικό πυλώνα ανάπτυξης και ένα από τα μεγαλύτερα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας, προσδίδοντάς της αδιαμφισβήτητη εμπορική, οικονομική και διπλωματική ισχύ.

Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ συνδράμει ανελλιπώς στο κοινωνικό σύνολο, αναλαμβάνοντας συστηματικές και οργανωμένες πρωτοβουλίες πανελλήνιας εμβέλειας, που αναδεικνύουν το αποτύπωμα προσφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας στον ελληνικό λαό.

Μέσα από δράσεις και στοχευμένα προγράμματα ενίσχυσης μεγάλου αριθμού αδύναμων ομάδων του πληθυσμού, η ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, αποτελεί πρότυπο συλλογικής δράσης, καθιστώντας τη ναυτιλιακή οικογένεια παρούσα και αλληλέγγυη, τόσο στον καθημερινό αγώνα χιλιάδων συμπολιτών μας για αξιοπρεπή διαβίωση, όσο και στην παροχή έργων ευρύτερου δημόσιου ενδιαφέροντος ή δράσεων αντιμετώπισης συνθηκών εκτάκτου ανάγκης.

Σε αυτό το πλαίσιο και προς αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης που επέβαλε η πανδημία του κορωνοϊού, υπήρξε αποφασιστικής σημασίας η συμβολή της εταιρείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενισχύοντας το τιτάνιο έργο των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων με εξειδικευμένο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και μέσα.

Από την μεγάλη κοινωνική προσφορά της εταιρείας, θα ήταν φυσικά αδύνατο να απουσιάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Έτσι, με τη δωρεά ενός σημαντικού χρηματικού ποσού της τάξης των 3.500.000 €, επιτεύχθηκε η επαύξηση της διαθεσιμότητας τριών Ελικοπτέρων SUPER PUMA της Πολεμικής μας Αεροπορίας, τα οποία πλέον βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα διάθεσης, ανά πάσα στιγμή, σε όλη την ελληνική επικράτεια, παρέχοντας άμεση και ταχεία επέμβαση σε περιπτώσεις αεροπορικών ή ναυτικών ατυχημάτων.

Η πρωτοβουλία αυτή παρέχει πολλαπλά οφέλη τόσο σε στρατηγικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, αφού εξασφαλίζει την απρόσκοπτη εκτέλεση αποστολών Έρευνας και Διάσωσης σε ολόκληρη τη περιοχή ευθύνης του FIR Αθηνών. Προσφέρει αφενός τη δυνατότητα διάσωσης ανθρώπινων ζωών που βρίσκονται σε κίνδυνο και αφετέρου διασφαλίζει τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα έναντι οποιασδήποτε προκλητικής ενέργειας.

Ταυτόχρονα, με την άμεση επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των Ελικοπτέρων, ενισχύεται σημαντικά η εκτέλεση του κοινωνικού έργου της Πολεμικής Αεροπορίας, συνδράμοντας αποφασιστικά στην καθημερινή προσπάθεια στήριξης της ελληνικής κοινωνίας, εκτελώντας αεροδιακομιδές από δυσπρόσιτες ή απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, από ακριτικά νησιά ή πλοία εν πλω, μέρα και νύχτα, ακόμη και υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Κύριες και Κύριοι,

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξυπηρετεί την εξωστρέφεια και είμαστε πάντα κοντά στον πολίτη. Παράλληλα, εισπράττουμε καθημερινά την εμπιστοσύνη και την αγάπη του ελληνικού λαού και την ανταποδίδουμε με περηφάνεια.

Η ελληνική κοινωνία αντλεί δύναμη από το αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας που της παρέχουν με το καθημερινό έργο τους οι Ένοπλες Δυνάμεις και αυτό το αίσθημα λειτουργεί ως κινητήριος μοχλός για το προσωπικό, ώστε να φέρει σε πέρας με επιτυχία την αποστολή του. Αποστολή που δεν είναι άλλη από την εξασφάλιση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Πατρίδας.

Ζητούμενο παραμένει πάντα η πρόοδος και η ευημερία της ελληνικής κοινωνίας και το Στράτευμα δύναται να παρέχει το υγιές, σταθερό και ασφαλές υπόβαθρο, στο οποίο εδράζονται η κοινωνική, οικονομική και διπλωματική ανέλιξη της χώρας.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν διαχρονικά τον κομβικό Πυλώνα Εθνικής Ισχύος και δύνανται, με την διαρκή επιχειρησιακή ετοιμότητα και ικανότητά τους, να εγγυηθούν, την επιτυχή αντιμετώπιση όλων των πιθανών προκλήσεων και απειλών, επιτρέποντας στη χώρα να μετατραπεί σε έναν ισχυρό άξονα σταθερότητας και αποτροπής

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την εταιρεία ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ για τη δωρεά της, και μέσω αυτής όλη την εφοπλιστική και ναυτιλιακή κοινότητα για την έμπρακτη υποστήριξή τους στις Ένοπλες Δυνάμεις, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη μας για όλες τις μέχρι σήμερα γενναιόδωρες προσφορές, όπως την παροχή ιατρικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση εγκεφαλικών επεισοδίων στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και την ανακαίνιση των χώρων εστίασης της Σχολής Ικάρων.

Σε κάθε περίπτωση, η συσπείρωση του ελληνικού εφοπλισμού για έργα εθνικού ενδιαφέροντος και πρωτοβουλίες ανθρωπιστικού χαρακτήρα αποτελούν φωτεινό παράδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς και ευαισθητοποίησης. Εύχομαι να αποτελέσει πρότυπο για ανάλογες ενέργειες και από άλλους επιχειρηματικούς κλάδους της χώρας».

Από την πλευρά του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με ανάρτησή του σημειώνει τα εξής:

«Με ιδιαίτερη η χαρά παραβρέθηκα σήμερα στην τελετή προς τιμήν των βασικών συντελεστών της εταιρείας κοινωνικής προσφοράς του ελληνικού εφοπλισμού ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, για την συνεισφορά τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Πάντοτε στην ελληνική Ιστορία βρίσκονταν Έλληνες που διακατέχονταν από τις αρετές της μεγαλοψυχίας και της γενναιοδωρίας και προέβαιναν σε έργα και πράξεις στήριξης του κοινωνικού συνόλου και της Πατρίδας.

Μέσω της Εταιρείας κοινωνικής προσφοράς ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ, η αξιέπαινη αυτή προσπάθεια της ναυτιλιακής και εφοπλιστικής κοινότητας έλαβε συλλογικό, σταθερό και οργανωμένο χαρακτήρα και μετουσιώθηκε σε στοχευμένες πρωτοβουλίες και άκρως επιτυχημένες δράσεις.

Από τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις αυτές δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν εκείνες που λειτουργούν επ’ ωφελεία των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η ευγενική δωρεά της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ με την οποία επιτεύχθηκε η ανάταξη και επαύξηση της διαθεσιμότητας των Ελικοπτέρων SUPER PUMA της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Χάρη στη δωρεά αυτή μπορεί σήμερα να εκτελείται αποτελεσματικά, αδιάλειπτα και με ασφάλεια, το επιχειρησιακό και το ευρύτερο κοινωνικό έργο των Ενόπλων Δυνάμεων στον κρισιμότατο για την Εθνική Άμυνα τομέα της Έρευνας και Διάσωσης.

Η ευγενική συνεισφορά της ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ προς τις Ένοπλες Δυνάμεις αποτελεί κατ’ ουσίαν και κατ’ αποτέλεσμα συνεισφορά προς την ελληνική κοινωνία».

207495953_315266746978262_5284864953498815745_n

Πηγή: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Φωτό: GEN Konstantinos Floros/ Facebook

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.