Κωνσταντίνος Α. Μανάφης: Μια μεγάλη απώλεια

    1045
    Κωνσταντίνος Α. Μανάφης: Μια μεγάλη απώλεια

    Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών ο Κωνσταντίνος Μανάφης σκορπώντας θλίψη στον κόσμο των γραμμάτων.

    Ο Κωνσταντίνος Μανάφης διετέλεσε Καθηγητής της Βυζαντινής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του Τομέα Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας της ίδιας Σχολής, Πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Όρους Σινά. Ήταν επίσης Πρόεδρος της Εταιρείας Βυζαντινών Σπουδών, του Συλλόγου προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων και μέλος σε πλήθος επιστημονικών, αθλητικών και πολιτιστικών σωματείων.

    Η εργογραφία του περιλαμβάνει πολυάριθμες μελέτες, μεταξύ των οποίων η γενική εποπτεία του τόμου «Σινά. Οι θησαυροί της Ι. Μονής Αγίας Αικατερίνης», οι διατριβές «Μοναστηριακά τυπικά-διαθήκαι: μελέτη φιλολογική» και «Αι εν Κωνσταντινουπόλει βιβλιοθήκαι αυτοκρατορικαί και πατριαρχικαί και περί εν αυταίς χειρογράφων μέχρι της αλώσεως (1453): μελέτη φιλολογική».

    Ο Κωνσταντίνος Μανάφης συνέδεσε το όνομά του με τις εκδόσεις του Ιδρύματος Ευγενίδου και πρόσφερε πολλά ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του. Αν και Πανεπιστημιακός καθηγητής, για το Ίδρυμα Ευγενίδου και τους ανθρώπους του ήταν κάτι πολύ πιο σημαντικό: ένας πραγματικός Δάσκαλος.

    Ξεκίνησε να εργάζεται στο Ίδρυμα ως διορθωτής τυπογραφικών δοκιμίων όντας ακόμη φοιτητής. Η Μαριάνθη Σίμου, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό του πέρα από έναν άρτιο φιλόλογο, έναν άνθρωπο ικανό, ευρύ και ευφυή, μετά την αποχώρηση του αείμνηστου Καθηγητή του ΕΜΠ Δημήτρη Νιάνια, του πρόσφερε τη θέση του Συμβούλου επί των Εκδόσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου, την οποία κράτησε μέχρι το 2018. Από τον Ιανουάριο του 1955 μετείχε στην Επιτροπή Εκδόσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου, φροντίζοντας πάντα όλες οι αποφάσεις να λαμβάνονται ομόφωνα.

    Όλα αυτά τα χρόνια συνεργάστηκε με τους συγγραφείς και τους επιστημονικούς ελεγκτές 400 και πλέον βιβλίων, εξασφαλίζοντας την υψηλή ποιότητά τους όχι μόνο από άποψη επιστημονική, παιδαγωγική και γλωσσική, αλλά και τυπογραφική. Ως βαθύς γνώστης της εκδοτικής διαδικασίας, είχε λόγο για το καθετί που αφορούσε την έκδοση ενός βιβλίου, την οποία παρακολουθούσε με ζήλο επί χρόνια από την αρχή μέχρι το τέλος. Επί των ημερών του, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, τα βιβλία των εκδόσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου διανεμήθηκαν σε εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές και σπουδαστές όλης τη χώρας, μια δραστηριότητα που συνεχίζεται δυναμικά μέχρι σήμερα.

    Ήταν επίσης λάτρης των ταξιδιών και στάθηκε τυχερός γιατί κατάφερε να πραγματοποιήσει πολλά κατά τη διάρκεια της ζωής του. Από όλα του τα ταξίδια είχε πάντα να αφηγηθεί αξέχαστες ιστορίες. Ο Κωνσταντίνος Μανάφης ήταν ένας άνθρωπος που τιμούσε τις μικρές στιγμές της ζωής, το καλό φαγητό, το καλό κρασί που κάποτε ο ίδιος παρασκεύαζε, πάνω απ’ όλα την καλή παρέα. Υπήρξε και μέγας θαλασσινός· τα καλοκαίρια ταξίδευε στην Ελλάδα με το «Λενιώ» του, με συνταξιδιώτες τους αγαπημένους του φίλους.

    Ανθρώπους σαν τον Κωνσταντίνο Μανάφη, με τόσο ισχυρή και ξεχωριστή προσωπικότητα, είτε συμφωνούσες είτε διαφωνούσες μαζί τους, δεν τους ξεχνάς ποτέ. Φεύγοντας, αφήνουν πίσω τους σημαντικό έργο και, κυρίως, την προτροπή προς τους νεότερους: Να προσπαθείς να ζεις της ζωή σου όπως εσύ επιθυμείς. Όπως είχε εκμυστηρευτεί ο ίδιος στον στενό του κύκλο, θα ήθελε να τον θυμούνται ως έναν άνθρωπο που έζησε τη ζωή του περίπου όπως την ήθελε.

    Πηγή: Ίδρυμα Ευγενίδου

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.