H στήριξη των ελληνικών τραπεζών στη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας

H στήριξη των ελληνικών τραπεζών στη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας

246
H στήριξη των ελληνικών τραπεζών στη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας

H τραπεζική χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας μειώθηκε στα τέλη του 2020 κατά 6,24% και συνολικά το χαρτοφυλάκιο τραπεζικού δανεισμού της ελληνικής ναυτιλίας από ξένες και ελληνικές τράπεζες μειώθηκε στα $49,794 δισ. έναντι $53,176 δισ. το 2019, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας της Petrofin.

Χωρίς τίτλο

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα της Petrofin, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να στηρίζουν τη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας, με το ανοδικό τέμπο δανεισμού να ξεκινά από το 2017. Το 2020, το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών τραπεζών για τη χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας αναπτύχθηκε σε ετήσια βάση κατά 19,76%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των τελευταίων ετών.

petrofin 4

Από την άλλη, παγκόσμιες τράπεζες με παρουσία στην Ελλάδα μείωσαν την έκθεσή τους κατά 19%. Ενδιαφέρον στοιχείο είναι το ότι οι τράπεζες που χρηματοδοτούν την ελληνική ναυτιλία ανήλθαν πέρυσι σε 56 από 55 το 2019 και 52 το 2018.

petrofin 3

Η Credit Suisse παρέμεινε στην κορυφή των δανειστών, παρά τη μείωση της έκθεσής της στην ελληνική ναυτιλία κατά 16,88%.

petrofin 1

Παράλληλα, οι δέκα κορυφαίες τράπεζες χρηματοδότησης της ελληνικής ναυτιλίας μείωσαν το αθροιστικό τους χαρτοφυλάκιο στα $29 δισ. από τα $29,9 δισ., ωστόσο αύξησαν το μερίδιο αγοράς από το 56,33% στο 58,25%.

Σύμφωνα με την Petrofin, η μείωση που καταγράφηκε στην τραπεζική χρηματοδότηση της ελληνικής ναυτιλίας αντανακλά το δύσκολο λειτουργικό και ρυθμιστικό περιβάλλον των τραπεζών, ιδιαίτερα των ευρωπαϊκών. Από την άλλη, τράπεζες και εταιρείες leasing στην Άπω Ανατολή λειτουργούν κάτω από πιο υποστηρικτικές συνθήκες. Στην έρευνα τονίζεται επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες αποτελούν εξαίρεση, καθώς ωφελήθηκαν σημαντικά από τις πολύ βελτιωμένες αξιολογήσεις της Ελλάδας από τους Moody’s και S&P, το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, τα ελκυστικά δάνεια και τις επικουρικές επιχειρηματικές αποδόσεις.

Πηγή: Petrofin Research

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.