Και το Μαρόκο στα χνάρια της εξαγωγικής διαφοροποίησης

Και το Μαρόκο στα χνάρια της εξαγωγικής διαφοροποίησης

62
Και το Μαρόκο στα χνάρια της εξαγωγικής διαφοροποίησης

Το Μαρόκο σχεδιάζει να αυξήσει τα έσοδα από την εξόρυξη μη φωσφορικών προϊόντων σε περισσότερα από 15 δισ. ντιρχάμ ($1,7 δισ.) έως το 2030, από 6,5 δισ. ντιρχάμ το 2020, διευκολύνοντας τις επενδύσεις και τα φορολογικά κίνητρα.

Με το 72% των παγκόσμιων αποθεμάτων, το Μαρόκο είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φωσφάτων στον κόσμο και πέρυσι η κρατική εταιρεία φωσφορικών αλάτων OCP ανέφερε έσοδα 6,3 δισ. δολάρια.

Το μαροκινό Υπουργείο Ενέργειας και Εξόρυξης, δίνοντας στη δημοσιότητα το αναπτυξιακό σχέδιο εξορύξεων για το διάστημα 2025-2030, στοχεύει επίσης σε δεκαπλάσια αύξηση των επενδύσεων στην εύρεση νέων ορυκτών κοιτασμάτων και στην έρευνα, με ιδιαίτερη έμφαση σε «στρατηγικά μέταλλα», όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το Μαρόκο είναι ένας μεγάλος παραγωγός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά βασίζεται επίσης στις εισαγωγές φυσικού αερίου, μεταξύ άλλων μέσω ενός αγωγού που διέρχεται από την παραγωγό φυσικού αερίου Αλγερία μέσω του Μαρόκου στην Ισπανία. Ωστόσο, βρίσκεται σε πολιτική αντιπαράθεση με την Αλγερία για τη Δυτική Σαχάρα και πρόσφατα είχε μια διαμάχη με την Ισπανία.

Ο υπουργός Ενέργειας του Βασιλείου, Αζίζ Ρεμπά, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το αν το Ραμπάτ σχεδιάζει να ανανεώσει τη συμφωνία αγωγών, η οποία λήγει τον Νοέμβριο, αλλά σημείωσε ότι ο αγωγός ήταν «στρατηγικός» για την προμήθεια φυσικού αερίου του Μαρόκου.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.