«Βουτιά» των παγκόσμιων Άμεσων Ξένων Επενδύσεων το 2020

«Βουτιά» των παγκόσμιων Άμεσων Ξένων Επενδύσεων το 2020

56
«Βουτιά» των παγκόσμιων Άμεσων Ξένων Επενδύσεων το 2020

Οι ροές Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (FDI) το περασμένο έτος μειώθηκαν κατά 35%, στο $1 τρισ. από το $1,5 τρισ. το 2019, σύμφωνα με την έκθεση «World Investment Report 2021» της UNCTAD.

Τα lockdowns που επιβλήθηκαν διεθνώς λόγω της πανδημίας είχαν ως αποτέλεσμα την αναστολή και την καθυστέρηση ορισμένων επενδυτικών projects, ενώ οι εκτιμήσεις για παγκόσμια οικονομική ύφεση οδήγησαν πολυεθνικές επιχειρήσεις να επαναξιολογήσουν νέα projects.

H μεγαλύτερη πτώση παρατηρείται στις ανεπτυγμένες χώρες, όπου οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις μειώθηκαν κατά 58%, εν μέρει λόγω εταιρικών αναδιαρθρώσεων. Από την άλλη, οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες παρέμειναν σχετικά ανθεκτικές και παρουσίασαν μείωση της τάξης του 8%, κυρίως λόγω ισχυρών ροών προς την Κίνα, τονίζεται στην έκθεση. Ως εκ τούτου, οι αναπτυσσόμενες χώρες αντιπροσώπευσαν τα 2/3 των παγκόσμιων FDIs, όπως προκύπτει και από το παρακάτω γράφημα:

figure 1

Στα επιμέρους στοιχεία, οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 80%, ενώ αυτές στη Βόρεια Αμερική κατά 40%. Η πτώση των FDIs ήταν ανομοιόμορφη στις αναπτυσσόμενες περιοχές: -45% στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική και -16% στην Αφρική. Αντιθέτως, στην Ασία καταγράφηκε αύξηση 4%.

figure 2

Κατά τον κ. James Zhan, επικεφαλής επενδύσεων και επιχειρήσεων της UNCTAD, στο ανώτερο σημείο των εκτιμήσεων οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις το 2022 θα αγγίξουν τα επίπεδα του 2019.

Φωτό: Arthur Belair/Unspash

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.