Με το βλέμμα στις υπογειοποιημένες εμπορευματικές μεταφορές ο Elon Musk

    695
    Με το βλέμμα στις υπογειοποιημένες εμπορευματικές μεταφορές ο Elon Musk

    H νεοφυής εταιρεία κατασκευής υπογειοποιημένων τούνελ του Elon Musk, Βoring Co., σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, διερευνά την κατασκευή σημαντικά μεγαλύτερων τούνελ, προκειμένου να επεκτείνει το επιχειρησιακό εύρος της εταιρείας στις εμπορευματικές μεταφορές.

    Τα νέα τούνελ διαμέτρου 21 ποδών, που προωθεί η εταιρεία σε δυνητικούς πελάτες, έχουν διάμετρο σημαντικά μεγαλύτερη από τα τούνελ που έχει έως τώρα κατασκευάσει (12 πόδια). Η αύξηση της διαμέτρου θα μπορούσε να χωρέσει έως και δύο εμπορευματοκιβώτια το ένα δίπλα στο άλλο, σύμφωνα με αντίγραφο των σχεδίων που εξασφάλισε το Bloomberg.

    Αν και όταν ιδρύθηκε η εταιρεία, το 2016, ο Μusk δήλωνε ότι θα κατασκευαστούν τούνελ μήκους εκατοντάδων μιλίων, προκειμένου να προωθηθούν οι γρήγορες μεταφορές και να λυθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα, προσφάτως η εταιρεία επαναπροσδιόρισε τους στόχους της, προωθώντας μικρότερα projects εντός πόλεων. Το πιο πρόσφατο εξ αυτών αποτελεί η κατασκευή ενός τούνελ 1,7 μιλίων κάτω από το Λας Βέγκας.

    Σε κάθε περίπτωση, η κατασκευή τούνελ για εμπορευματικές μεταφορές θεωρείται από ειδικούς απολύτως εφικτή, καθώς τα εμπορευματοκιβώτια θα μεταφέρονται πάνω σε πλατφόρμες (με μήκος όσο και αυτό των εμπορευματοκιβωτίων), οι οποίες θα τροφοδοτούνται μέσω μπαταριών. Ο σημαντικός περιορισμός του έργου είναι το κόστος, καθώς και η επιλογή των περιπτώσεων όπου τα τούνελ θα εξυπηρετούν καλύτερα, έναντι του δρόμου, τα εμπορεύματα.

    Οι υπόγειες εμπορευματικές μεταφορές, αντί των χερσαίων ή των σιδηροδρομικών, αποτελούν ένα πάγιο όνειρο των πολιτικών μηχανικών, ωστόσο η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου αποτελεί δύσκολο εγχείρημα, λόγω του απαιτούμενου κόστους αλλά και των εγκρίσεων που απαιτούνται. Η Boring Co. προτίθεται να υπερκεράσει τα εμπόδια αυτά και ήδη διαπραγματεύεται με την κομητεία του San Bernardino της Καλιφόρνια, προκειμένου να κατασκευάσει ένα εμπορευματικό τούνελ 4 μιλίων, το οποίο θα συνδέει έναν σιδηροδρομικό σταθμό με το τοπικό Διεθνές Αεροδρόμιο του Οντάριο.

    Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.