ΗΠΑ, Νορβηγία και Δανία ενώνουν τις δυνάμεις τους για ναυτιλιακά καύσιμα μηδενικών...

ΗΠΑ, Νορβηγία και Δανία ενώνουν τις δυνάμεις τους για ναυτιλιακά καύσιμα μηδενικών εκπομπών

102
ΗΠΑ, Νορβηγία και Δανία ενώνουν τις δυνάμεις τους για ναυτιλιακά καύσιμα μηδενικών εκπομπών

Οι ΗΠΑ εργάζονται με τη Δανία, τη Νορβηγία και άλλες χώρες για την ανάπτυξη λύσεων καυσίμων μηδενικών εκπομπών για πλοία ως μέρος των προσπαθειών για απανθρακοποίηση του κλάδου, σημειώνει με δημοσίευμά του το Reuters, επικαλούμενο κύκλους της αγοράς.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών John Kerry ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον θα συμμετάσχει σε μια παγκόσμια προσπάθεια για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών από τον κλάδο της ναυτιλίας.

Το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας απάντησε με μέιλ στο Reuters σημειώνοντας ότι θα συνεργαστεί με Δανία και Νορβηγία για την ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών ενεργειακής απόδοσης για τα πλοία.

Στο μέιλ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «επιθυμούμε έως το 2030 τα πλοία να καίνε καύσιμα όπως πράσινο υδρογόνο, πράσινη αμμωνία, πράσινη μεθανόλη και προηγμένα βιοκαύσιμα, προκειμένου αυτά να αντιπροσωπεύουν το 5% του παγκόσμιου στόλου των ποντοπόρων πλοίων έως το 2030».

Από την πλευρά του, νωρίτερα, ο Δανός υπουργός Επιχειρηματικότητας ανέφερε ότι κοινός στόχος της πρωτοβουλίας είναι πλοία μηδενικών εκπομπών να αποτελέσουν τη «φυσική επιλογή» για πλοιοκτήτες όταν θέλουν να ανανεώσουν τους στόλους τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Ινδία, Μαρόκο, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Σιγκαπούρη, Γκάνα και Νότια Κορέα έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στην πρωτοβουλία, η οποία περιλαμβάνει και την ανταλλαγή πληροφοριών.

Τέλος, το Global Maritime Forum και το Maersk Mc-Kinney Moller Center for Zero Carbon Shipping συμμετέχουν ξεχωριστά στο project.

Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.