Είναι οι εμπορικοί πύραυλοι το μέλλον των μεταφορών;

Είναι οι εμπορικοί πύραυλοι το μέλλον των μεταφορών;

190
Είναι οι εμπορικοί πύραυλοι το μέλλον των μεταφορών;

Η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία (Αir Force) εκκίνησε ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τη Διαστημική Υπηρεσία (Space Force) της χώρας, προκειμένου να διερευνήσει την αξιοποίηση εμπορικών πυραύλων (Rocket Cargo) για τη μεταφορά εμπορευμάτων και προμηθειών ανά τον κόσμο.

To Rocket Cargo είναι το τέταρτο πρωτοποριακό πρόγραμμα που αποτελεί μέρος του χαρτοφυλακίου της για τον μετασχηματισμό της επιστήμης και της τεχνολογίας την προσεχή δεκαετία. Ειδικότερα, το Ερευνητικό Εργαστήριο Πολεμικής Αεροπορίας (Air Force Research Laboratory – AFRL) θα ηγηθεί μιας επιστημονικής και τεχνολογικής προσπάθειας, προκειμένου να προσδιορίσει τη βιωσιμότητα και τη χρησιμότητα της αξιοποίησης μεγάλων εμπορικών πυραύλων για την παροχή υπηρεσιών logistics και την παγκόσμια υποστήριξη του Υπουργείου Άμυνας.

Ειδικότερα, το AFRL θα ερευνήσει και θα αναπτύξει τις ειδικές πτυχές που απαιτούνται για την αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων των εμπορικών πυραύλων. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει τη δυνατότητα προσγείωσης ενός πυραύλου σε ένα ευρύ φάσμα μη παραδοσιακών υλικών και επιφανειών, καθώς και σε απομακρυσμένες τοποθεσίες. Επιπλέον, οι επιστήμονες και οι μηχανικοί της AFRL θα ερευνήσουν την ικανότητα ασφαλούς προσγείωσης ενός πυραύλου κοντά σε υποδομές, θα σχεδιάσουν τον χώρο αποθήκευσης των εμπορευμάτων προκειμένου να παρέχεται η δυνατότητα ταχείας φόρτωσης και εκφόρτωσης, ενώ τέλος θα εξετάσουν τη ρίψη φορτίων από τον πύραυλο μετά την επανεισδοχή του στην ατμόσφαιρα, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τοποθεσίες όπου ένας πύραυλος ή ένα αεροσκάφος δεν μπορούν να προσγειωθούν.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γραμματέα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, κ. John Roth, η Πολεμική Αεροπορία έχει παράσχει τα μέσα για την αύξηση της παγκόσμιας κινητικότητας εδώ και δεκαετίες και το Rocket Cargo συνιστά έναν νέο, καινοτόμο τρόπο με τον οποίο η υπηρεσία μπορεί να διερευνήσει συμπληρωματικές δυνατότητες προς αυτή την κατεύθυνση στο μέλλον.

Τέλος, η υλοποίηση του Rocket Cargo αναμένεται να αλλάξει ριζικά το τοπίο στα logistics, καθώς θα δύναται να μεταφέρει φορτία σε πολύ γρηγορότερο χρόνο από αυτόν που απαιτείται σήμερα. Σε περίπτωση σύγκρουσης ή ανθρωπιστικής κρίσης, η Διαστημική Υπηρεσία θα παρέχει μια ανεξάρτητη επιλογή υποστήριξης των στρατηγικών στόχων της ηγεσίας της χώρας από το διάστημα.

Φωτό: Air Force illustration/Randy Palmer

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.