Kitack Lim για πράσινους στόχους της ναυτιλίας: «Η αποτυχία δεν είναι επιλογή»

Kitack Lim για πράσινους στόχους της ναυτιλίας: «Η αποτυχία δεν είναι επιλογή»

105
Kitack Lim για πράσινους στόχους της ναυτιλίας: «Η αποτυχία δεν είναι επιλογή»

Η σύνοδος MEPC 76 (Marine Environment Protection Committee) του ΙΜΟ ξεκίνησε την Πέμπτη 10 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 17 Ιουνίου. Στην εναρκτήρια ομιλία του ο γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Kitack Lim σκιαγράφησε τις σημαντικές τροποποιήσεις οι οποίες θα πρέπει να υιοθετηθούν για τη μείωση της έντασης άνθρακα από τα πλοία κατά 40% έως το 2030. Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη έγκαιρης εφαρμογής της αρχικής στρατηγικής του ΙΜΟ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη ναυτιλία.

«Τα εμπόδια είναι υψηλά, η υιοθέτηση βραχυπρόθεσμων μέτρων στη σύνοδο αυτή είναι ζωτικής σημασίας για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που κάναμε κατά την αρχική στρατηγική. Η αποτυχία δεν είναι επιλογή, καθώς αν αποτύχουμε στην αποστολή μας, δεν είναι παράλογο να συμπεράνουμε ότι διατρέχουμε τον κίνδυνο να έχουμε μονομερείς ή πολυμερείς πρωτοβουλίες. Ωστόσο είμαι πεπεισμένος ότι θα αποδείξετε ότι ο ΙΜΟ μπορεί να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του Kitack Lim.

MEPC_76_medium

O γενικός γραμματέας του ΙΜΟ τόνισε επίσης ότι με την ολοκλήρωση των βραχυπρόθεσμων μέτρων στην MEPC ως πρώτο βήμα και διαμορφώνοντας τις μελλοντικές συζητήσεις, ο ΙΜΟ θα αποδείξει ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο για τη μείωση των εκπομπών GHG σε συμφωνία με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισίου για την παγκόσμια θερμοκρασία. «Ενισχύει επίσης το μήνυμα σε οποιονδήποτε σκεπτικιστή ότι ο ΙΜΟ είναι το μοναδικό παγκόσμιο όργανο για την μετάβαση σε έναν φιλικό προς το περιβάλλον κλάδο θαλάσσιων μεταφορών», κατέληξε ο ίδιος.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.