H πυρηνική ενέργεια ως εναλλακτική λύση πρόωσης πλοίων

H πυρηνική ενέργεια ως εναλλακτική λύση πρόωσης πλοίων

287
H πυρηνική ενέργεια ως εναλλακτική λύση πρόωσης πλοίων

Ο νοτιοκορεατικός ναυπηγικός όμιλος Samsung Heavy Industries (SHI) πρόκειται να συνεργαστεί με το Ινστιτούτο Έρευνας Ατομικής Ενέργειας της Κορέας (KAERI), με στόχο την ανάπτυξη πλοίων που θα τροφοδοτούνται με πυρηνική ενέργεια. Στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, οι δύο εταίροι θα επικεντρωθούν επίσης στην ανάπτυξη πλωτών πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι θα βασίζονται σε αντιδραστήρες τηγμένου άλατος (MSR), μια τεχνολογία η οποία έχει έρθει στο προσκήνιο ως πηγή ενέργειας με μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Σύμφωνα με τον Jin-Taek Jung, διευθύνοντα σύμβουλο της SHI, η εταιρεία σκοπεύει, μέσω της εν λόγω συνεργασίας, να εστιάσει στο κομμάτι της έρευνας και της ανάπτυξης ενός κινητήρα πλοίων ο οποίος θα βασίζεται στην τεχνολογία MSR.

Συστήματα αντιδραστήρων MSR για πλοία αναπτύσσονται επίσης από την Core Power, μια εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία ειδικεύεται στις τεχνολογίες αξιοποίησης της πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ισχύος, τόσο στον ναυτιλιακό κλάδο όσο και στη βαριά βιομηχανία.

Ο αντιδραστήρας MSR θα μπορεί να τροφοδοτεί με ισχύ πρόωσης πλοία αλλά και να παρέχει ηλεκτρική ισχύ για την παραγωγή φιλικών προς το περιβάλλον καυσίμων. Οι δοκιμές του πρώτου πρωτότυπου αντιδραστήρα MSR πρόκειται να ξεκινήσουν το 2025.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.