Αυξημένη η εμφάνιση των τροπικών κυκλώνων στην περιοχή του Βορειοανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού

Αυξημένη η εμφάνιση των τροπικών κυκλώνων στην περιοχή του Βορειοανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού

110
Αυξημένη η εμφάνιση των τροπικών κυκλώνων στην περιοχή του Βορειοανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού

Του Δρος Νίκου Μαζαράκη, Καθηγητή Ναυτικής Μετεωρολογίας και Client Relations and General Office Manager της StormGeo Greece A.S.

Αυξημένη και πάνω από τα κανονικά για την εποχή αναμένεται να είναι η εμφάνιση των τροπικών κυκλώνων στην περιοχή του Βορειοανατολικού Ειρηνικού Ωκεανού. Μάλιστα περίπου οι μισοί από τους 20 τυφώνες που αναμένονται θα γίνουν ηπειρωτικοί, που σημαίνει ότι θα περάσουν πάνω από την ξηρά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε καταστροφές για τις παραθαλάσσιες περιοχές. Η κλιματολογία της περιοχής, βασισμένη σε στοιχεία 30 ετών, δίνει κατά μέσο όρο 13,5 τροπικά συστήματα ανά περίοδο τροπικών κυκλώνων, που θεωρείται το διάστημα Απριλίου-Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Αν και οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις γενικά θεωρούνται επισφαλείς, όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η φετινή περίοδος θα είναι πάνω από τα κανονικά.

Το πανεπιστήμιο City University στο Χονγκ Κονγκ προβλέπει ότι πέντε τροπικές θύελλες θα πλήξουν την Ανατολική Κίνα, την Ταϊβάν, τη Νότια Κίνα, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες, με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να ακολουθούν με δύο τροπικά συστήματα. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής, παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο αύξηση της σφοδρότητας των μετεωρολογικών φαινομένων.

Η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών τροφοδοτεί με περισσότερη ενέργεια τα τροπικά συστήματα, με αποτέλεσμα οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις των ηπειρωτικών περιοχών που θα χτυπηθούν από έναν τροπικό κυκλώνα να είναι τεράστιες. Παρ’ όλα αυτά, η αντίστοιχη μακροπρόθεσμη πρόγνωση για τον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό δίνει πιο ήπια χρονιά σε σχέση με την περσινή. Αυτό όμως μικρή σημασία έχει, καθώς πέρυσι έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ στην εμφάνιση τροπικών συστημάτων, με 30 στον αριθμό, όταν το προηγούμενο ρεκόρ κρατούσε από το 2005 με 27 τροπικές θύελλες και κυκλώνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εθνικό κέντρο πρόγνωσης τροπικών κυκλώνων των ΗΠΑ αποφάσισε πέρυσι την αφαίρεση του ελληνικού αλφαβήτου που χρησιμοποιούνταν στην ονοματοδοσία των τροπικών κυκλώνων, όταν ο αριθμός τους ξεπερνούσε τους 21. Η απόφαση αυτή στηρίχτηκε στο γεγονός ότι δημιουργείται σύγχυση στον πληθυσμό με τα ελληνικά γράμματα, καθώς μοιάζουν μεταξύ τους (π.χ. Ήτα, Θήτα). Έτσι, την περασμένη χρονιά με το τροπικό σύστημα Γιώτα έκλεισε οριστικά το κεφάλαιο «Ελληνικά Γράμματα» για τον Βόρειο Ατλαντικό.

Ακολουθήστε τα Ναυτικά Χρονικά στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την ελληνική Nαυτιλία, τις Μεταφορές και το Διεθνές Εμπόριο.